Svijet
0

U sukobima u Siriji 62 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šezdeset dvije osobe, od kojih 43 civila, ubijene su u četvrtak u sukobima u Siriji, gdje režim deset mjeseci u krvi guši narodnu pobunu, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

U Homsu, kolijevci protesta, gdje je vojska u četvrtak pokrenula ofanzivu, ubijena su 33 civila, od kojih devetero djece.

U pobunjeničkom gradu Hami, gdje je sirijska vojska u utorak započela veliku ofanzivu, ubijena su četiri civila i jedna 58-godišnja žena, koju su ubili snajperisti, saopćio je isti izvor i precizirao da je u toku nova ofanziva.

„Četvrt Hamidija je od zore meta velike vojne kampanje, praćene pucnjima iz teške artiljerije“, saopćio je Opservatorij i dodao da su se čule i jake eksplozije.

Lokalni koordinacijski odbori, koji rukovode mobilizacijom na terenu, saopćili su da su u ovom gradu otkrivena „23 beživotna tijela, od kojih je većina bila vezana i imala znakove mučenja i tragove metaka“. U gradu Nava, u pokrajini Dera, ubijen je jedan mladić kada su snage reda pucale na demonstrante studente, naveo je Opservatorij.

Jedan civil je ubijen u pokrajini Idleb, a još četvorica u predgrađu Damaska.

Sedam vojnika dezertera i 12 vojnika i pripadnika službi sigurnosti izgubilo je život u sukobima širom Sirije, prema istom izvoru.