Svijet
0

Najmanje 48 mrtvih u nasilju širom Sirije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 48 ljudi ubijeno je u utorak u nasilju širom Sirije, a među njima i 25 pripadnika sigurnosnih snaga, saopćila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Dvanaest pripadnika sigurnosnih službi koji su krenuli u grad Dael da izvrše hapšenja ubijeni su kada je njihovo vozilo iz zasjede napala grupa naoružanih dezertera", navodi se u saopćenju sirijske organizacije, sa sedištem u Londonu, a prenosi AFP.

Napad u južnoj oblasti Dara bio je još jedna smrtonosna zasjeda za vojnike.

Sirijski list "Al-Watan" piše da su vladine snage ponovo zauzele grad Idlib na sjeverozapadu zemlje, inače uporište pobunjenika, poslije žestoke trodnevne ofanzive u kojoj je više desetina naoružanih muškaraca i dezertera poginulo.

U ovoj provinciji najmanje 10 sirijskih vojnika poginulo je pred zoru u pobunjeničkom napadu na vojni kontrolni punkt u gradu Maret al-Numan, dodaje ta organizacija, kao i da su sedam civila, među kojima i jedan 14-godišnji dečak ubijeni u tom istom gradu.

U saopćenju se navodi da je osam civila ubijeno u centralnoj pokrajini Homsu, od kojih sedmoro u istoimenom gradu, a jedna žena u Tal Kalahu, u blizini granice sa Libanom. Jedan pukovnik i jedan major poginuli su u provinciji Alepo, tri dezertera u sukobima sa redovnom vojskom u Abadaniju, sjeverno od Damaska, i četiri civila u regionu Damaska.

Jedan civil i jedan pripadnik snaga sigurnosti ubijeni su u sjevernoj provinciji Alepo nakon žestokih sukoba između snaga sigurnosti i naoružanih pobunjeničkih grupa u gradu Azaz.

Vojska se već godinu dana obrušava na opoziciju koja se suprotstavlja predsjedniku Bašaru al-Asadu. Prema podacima UN, represija sirijskog režima je do sada odnijela više od 8.000 života.