Svijet
0

Eksplozije u Homsu, napadnuta baza u Damasku

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Sirijske snage su danas nastavile bombardovanje dijelova Homsa koji se nalaze pod kontrolom pobunjenika, dok su pobunjenici napali vojnu bazu u provinciji Damask, tvrde aktivisti i posmatrači.

Teško su bombardovani Kaldije, Hamidije i Stari Homs, a eksplozije su odjekivale u čitavom Homsu, naveli su lokalni koordinacioni odbori.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, posmatračka organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da su tri osobe ranjene u dijelu Homsa koji se zove Safsafa, te da je u Hami, na sjeveru Sirije, u bombardovanju ubijen jedan civil u dijelu grada koji se zove Murk.

U gradu Nava, na jugu zemlje, tenkovi su ušli u glavne ulice, a snage bezbjednosti žestoko bombarduju grad, objavili su lokalni koordinacioni odbori, dodajući da je tom prilikom poginulo pet vojnika snaga bezbjednosti i tri pobunjenika.

Sirijska posmatračka organizacija je saopćila da je bomba eksplodirala na jednom mostu u Lajatu, gdje se nalazi veliki broj dezertera, prenio je AFP.

Na sjeveru, blizu granice sa Turskom, ispaljene su granate na grad Azaz, a helikopteri su preletali grad.

U provinciji Damask pobunjenici su jutros u zoru granatirali vojno postrojenje u Nabaku, poslije čega su na to mjesto brzo stigla vozila hitne pomoći, prenijela je posmatračka organizacija.

Aktivista Muhamed al-Šami je rekao da su sukobi između vojnika i dezertera izbili noćas i nastavili se do ranih jutarnjih sati, uključujući Dumu, žarište u sjeveroistočnom predgrađu Damaska.

Širom Sirije juče je u sukobima poginulo najmanje 28 civila, uključujući dvije žene i dvoje djece, kao i 16 vojnika i dvoje dezertera.

Posmatrači kažu da je od izbijanja pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u martu prošle godine poginulo 9.100 ljudi.