Kazna javna pogubljenja
0

U Sjevernoj Koreji sve više kanibala zbog nedostatka hrane

FENA
Po pisanju južnokorejske agencije Yonhap, u Sjevernoj Koreji vlada i kanibalizam, zbog nedostatka hrane. U posljednjih nekoliko godina vlasti Sjeverne Koreje javno su pogubile najmanje tri osobe, proglašenih krivima za kanibalizam. Oko 230 Sjevernokorejaca, koji su prebjegli u Južnu Koreju, svjedočili su o smaknućima stanovništva, koje je, ili prodavalo, ili konzumiralo ljudsko meso.

U kasnim 90-tim godinama prošlog stoljeća pojavili su se prvi izvještaji o širenju kanibalizma u Sjevernoj Koreji, nakon što je u tom periodu od gladi pomrlo čak dva miliona ljudi. Međutim, postoje i svježiji izvještaji o kanibalizmu u Sjevernoj Koreji.

Najnoviji takav slučaj, zabilježen je prošle godine u gradu Musanu, a 2006. godine otac i sin smaknuti su pred streljačkim vodom u gradu Doksong, nakon što su proglašeni krivima za konzumiranje ljudskog mesa. Jedan muškarac javno je smaknut 2009. godine u gradu Hyesanu, zbog ubistva djevojčice, koju je kasnije i pojeo.

Pyongyang je optužen za manipuliranje zalihama hrane, kako bi sjevernokorejski režim držao tamošnji narod pokornim. Nakon provedene ankete nad 500 izbjeglica iz te zemlje, 2011. godine, otkriveno je kako njih 391 nikad nije dobilo nikakvu humanitarnu pomoć u obliku hrane, a od njih 109, koji su hranu i dobili, njih 29 je istaknulo kako su istu morali vratiti vlastima, nakon što bi humanitarci otišli, prenosi u ponedjeljak Dnevnik.hr.