Svijet
0

Sjeverna Koreja moli za hranu nakon razornih poplava

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da je Sjeverna Koreja zatražila hitnu pomoć u hrani nakon razornih poplava prošlog mjeseca.

Zvaničnici UN-a u Pyongyangu saopćili su u petak da je potreba za pomoći urgentna nakon što su obišli dijelove zemlje pogođene poplavama kako bi procijenili štete, prenosi BBC.

Sjevernokorejski državni mediji javili su da je najmanje 119 osoba poginulo i da je na desetine hiljada ostalo bez domova.

Šteta na infrastrukturi i na obradivim površinama otežala je ionako ozbiljan problem s nestašicom hrane.

Najteže pogođena područja su grad Anju i oblast Songchon u pokrajini Južni Phyongan, te oblast Chonnae u pokrajini Kangwon, saopćile su UN.

Ljudima u tim regijama hitno je potrebna pomoć u hrani, kao i u pitkoj vodi jer u poplave dovele do zagađivanja izvora pitke vode.

Portparol UN-a u New Yorku potvrdio je da je sjevernokorejska vlada zatražila od UN-a da joj dostave hitnu pomoć u hrani i gorivu.

Neke međunarodne humanitarne organizacije već su počele prikupljati pomoć i donacije za Sjevernu Koreju. Crveni križ je saopćio da će dodijeliti više od 300.000 dolara pomoći žrtvama poplava.

Poplave, koje su uslijedile nakon teških suša u ovoj godini, izazvale su nove brige oko sposobnosti Sjeverne Koreje da prehrani vlastiti narod, javlja dopisnik BBC-a iz Seula.

Sjeverna Koreja oslanja se na pomoć u hrani jer ne može proizvesti dovoljne količine hrane da prehrani svoje stanovništvo. Vjeruje se da je u epidemiji gladi sredinom 1990-ih godina umrlo na stotine hiljada ljudi.

U izvještaju UN-a objavljenom u prošlom mjesecu procjenjuje se da dvije trećine od 24 miliona stanovnika Sjeverne Koreje pati od hronične neuhranjenosti.