Svijet
71

U Siriji ubijen kontroverzni njemački reper Deso Dogg

Klix.ba
Njemački reper Denis Mamadou Cuspert, poznatiji kao Deso Dogg, poginuo je na ratištu u Siriji nakon napada bombaša samoubice, pišu njemački mediji.

Cuspert je rođen u njemačkom gradu Kreuzbergu. Nakon 15 godina veoma uspješne karijere kao muzičara, 2010. godine odlučio je preći na islam i uzeo ime Abu Talha Al-Almani. Prije toga u nekoliko navrata je bio u sukobu za njemačkim zakonima zbog čega je određen period života proveo po tamošnjim zatvorima.

Nakon što je zamalo poginuo u saobraćajnoj nesreći, Cuspert je odlučio radikalno promijeniti svoj dotadašnji način života. Zahvaljujući Pierreu Vogelu, bivšem profesionalnom bokseru koji je također primio islam, tada 25-godišnji reper počeo je čitati Kur'an i islamsku literaturu.

Priključio se radikalnoj grupi Die Wahre Religion nakon čega je došao u žižu interesovanja njemačkih policijskih organa i tamošnjih medija.

Prošle godine objavio je video na kojem govori o tome kako je otišao na ratište u Siriju i kako se bori na strani pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. U septembru prošle godine je ranjen.

U Siriji je ubijen kao član grupe Islamska država Irak i Levant.