Svijet
19

Zloglasni vođa ISIL-a zloupotrebljava žrtve muslimana iz BiH da bi pravdao svoje zločine

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi
Teroristički vođa Abu Bakr al-Baghdadi, čelnik militantne grupe Islamska država Irak i Sirija (ISIS ili IDIŠ), poznate i po nazivu Islamska država Irak i Levant (ISIL), obratio se svojim pristašama porukom u kojoj spominje i našu zemlju.

Između ostalog, on je u poruci naveo kako se "muslimani trebaju boriti za ono što im pripada te da će ubrzo vladati svijetom". Zloglasni vođa terorističke grupe u jednom momentu navodi kako su muslimani "poraženi nakon pada njihovog halifata".

"Tada je njihova (muslimanska) država prestala postojati, tada su nevjernici bili u mogućnosti da ponižavaju muslimane, da dominiraju u svakom regionu. Nevjernici su tada pljačkali muslimanske resurse i oduzeli im prava. Nevjernici su to postigli napadajući i okupirajući muslimanske zemlje... Oni su tada širili obmanjujuće parole kao što su: civilizacija, mir i suživot, sloboda, demokracija, sekularizam, nacionalizam i patriotizam. Oni i dalje nastoje da porobe muslimane, odvlačeći ih od njihove religije s tim sloganima i parolama", navodi zloglasni teroristički vođa.

Nakon toga muslimani završavaju "progonjeni, ubijani, zatvarani, optužuju ih za terorizam".

"Ja ne vjerujem u te parole, ja vjerujem u Allaha. Terorizam je znači kad se vjeruje u Allaha, terorizam je kad se sudi po Allahovom zakonu, terorizam je da se obožava Allah onako kako je On to naredio, terorizam je kad odbijaš biti ponižen i pokoren, terorizam je kad musliman hoće da živi kao musliman, terorizam je kad insistiramo na svojim pravima i od njih ne odustajemo... Ali, zato za njih terorizam nije kada ubijaju muslimane u Burmi i spaljuju njihove domove, terorizam nije zločin nad muslimanima na Filipinima, Indoneziji i Kašmiru. Terorizam nije ubijanje muslimana na Kavkazu i protjerivanje ih njihove zemlje. Terorizam za njih nije zakopavanje muslimana u masovne grobnice u Bosni i Hercegovini i klanje muslimanske djece. Terorizam ne uključuje uništavanje muslimanskih domova u Palestini, oduzimanje zemlje muslimanima...", naveo je Abu Bakr al-Baghdadi, između ostalog, u svojoj poruci.

ISIL i njihov zloglasni vođa žedan krvi, kojeg se čak i Al-Kaida užasava, ranije je najavio osnivanje novog muslimanskog halifata, u čiju teritoriju bi ulazile i balkanske zemlje.

Islamska država Irak i Sirija (ISIS) na čijem čelu je Abu Bakr al-Baghdadi, saopćila je 13. juna na Twitteru da je odgovorna za smrt 1.700 iračkih vojnika, što je dovelo do rasplamsavanja sukoba.

Pripadnici Fronta Al-Nusra, ogranka Al-Qaide, ratuje u Siriji i početkom ove godine se razišla sa grupom nemilosrdnog al-Baghdadija, kojega su mnogi prozvali novim Osamom bin Ladenom. Inače, Amerikanci nude 10 miliona dolara za glavu Baghdadija. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti.