Svijet
0

U Rusiji sve više požara i žrtava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokom protekla 24 sata broj požara u Rusiji veći je za 69, a broj žrtava vatrene stihije se popeo na 50, javila je agencija Itar-Tass pozivajući se na rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Agencija navodi da je jedna žrtva pronađena prilikom raščišćavanja spaljenih kuća u Nižnjenovgorodskoj oblasti, kao i da je jedna osoba preminula u bolnici u Voronješkoj oblasti.

Opasnost od požara prijeti strateškim vojnim objektima iz kojih se izmješta oružje, streljivo i drugi opasni materijali.

Na teritoriji Rusije zabilježena su 843 požara, od kojih je u 47 slučajeva zapaljen treset, većinom u Podmoskovlju. Prema navodima ministarstva, ukupna površina na kojoj se plamen proširio je 196 hiljada hektara.

U gašenju šumskih požara i zapaljenih tresetišta angažirane su 162 hiljade ljudi i više od 26.000 vozila i letjelica, prenijele su agencije.

U požarima na Dalekom istoku izgorjelo je ove sezone više od 180 hiljada hektara šume, najviše na Čukotki, navodi Itar-Tass.

Agencija je javila da su u pomoć Rusiji za gašenje požara, po ličnom nalogu premijera Silvija Berlusconija, iz Italije upućena dva zrakoplova-amfibije tipa Canader CL-415, koji odjednom može na površinu zahvaćenu vatrom ispustiti šest tona vode.

Načelnica službe za informiranje ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova saopćila je da se iz Ukrajine očekuje pristizanje dva protupožarna odreda u Voronješku oblast, gdje su već angažirana dva ukrajinska aviona Antonov 32.

Prema njenim riječima, u Nižnjegorodsku oblast stigla su dva Iljušina 76 iz Armenije, a očekuje se da u Lipecku oblast stignu i helikopteri Mi-17 i Ka-32 iz Azerbejdžana.

Pomoć je ponudila i Bjelorusija, koja će uputiti spasioce i helikopter Mi-8, navela je Andrijanova, dodajući kako su spremnost da pomognu izrazili i Kazahstan, Njemačka, Bugarska i Poljska.

Itar-Tass izvještava da u Moskvi i dalje vladaju neuobičajene vrućine i da je glavni grad Rusije u četvrtak ujutro ponovo pod dimnom zavjesom, ali nešto slabijom nego u srijedu.

Moskovski aerodromi radili su redovno, s tim što su dva aviona iz Jekaterinburga s aerodroma Vnukovo bila preusmjerena za slijetanje na Domodedovo.

Agencija Interfax navodi da su u srijedu predstavnici odjela za zaštitu prirodne sredine Moskve žiteljima glavnog grada i gostima savjetovali da se uzdrže od vožnje automobila i koriste javni promet kako bi se smanjio nivo zagađenja zraka, a da su ljekari savjetovali Moskovljanima, između ostalog, da što manje borave na otvorenom, štite disajne organe medicinskim maskama i piju što više tekućine i češće se tuširaju.

Onima koji mogu uzeti godišnji odmor ili stanku na poslu, glavni ruski sanitarni ljekar Genadij Oniščenko preporučio je da privremeno napuste grad i odu makar i u Podmoskovlje, ali u dijelove u kojima nema požara.

Prema podacima meteorologa, vrućina u Moskovskoj oblasti će se zadržati, pa će u gradu biti između 37 i 39 stepeni, a u Podmoskovlju između 35 i 40 stepeni Celzijusovih.

Već do podneva temperatura zraka dosegnula je 32,7 stepeni, čime je oboren rekord za 5. august 1920. godine. Rekordna temperatura u Moskvi zabilježena je i u srijedu 37,2 stepena, što je za 3,2 stepena više od temperature 1880. godine.