Rusija
0

Požari i u Černobilu, strah od širenja radioaktivnih čestica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šumski požari u Rusiji zahvatili su područja na zapadu zemlje zagađena nuklearnim česticama, posebno u dijelu onečišćenom katastrofom u Černobilu, objavljeno je na internet stranicama službi za nadzor šuma.

"Na teritoriju nekih ruskih regija koje uključuju i područja zagađena radioaktivnim česticama, od sredine jula šumski su požari zahvatili 3.900 hektara", kažu iz savezne službe za šume.

Ruski ministar za hitna stanja Sergej Šojgu prošle je sedmice izrazio zabrinutost da bi požari mogli doći do tog područja, naglašavajući da bi vatra tada širila radioaktivne čestice sadržane u tlu i vegetaciji.

Ministarstvo za hitna stanja saopćilo je u srijedu da su vatrogasci i ostali angažovani na gašenju požara oko Moskve uspjeli smanjiti opožarena područja za pola.

U posljednja 24 sata ostalo je još 92.700 hektara opožarenih područja, a požarima je tokom posljednje dvije sedmice bilo zahvaćeno 174.000 hektara. Na gašenju je angažirano 165.000 osoba, a pomaže im i 550 stručnjaka iz inostranstva te šest aviona i sedam helikoptera. Kanalima se također uspjelo preusmjeriti dio toka rijeke Oke kako bi se omogućilo gašenje požara na tresetištima u moskovskoj regiji.

"Počeli smo s natapanjem tresetišta u područjima Egorjeva i Kolomne, koja se nalaze oko 80 km jugoistočno od Moskve. Zbog toga smo kanalom dugim 20 kilometara preusmjerili tok rijeke Oke prema sjeveru i prema južnoj regiji Egorjevu", izjavila je glasnogovornica ministarstva.

Istovremeno mediji javljaju kako je u srijedu ujutro nad Moskvom palo "nekoliko kapi kiše", a meteorolozi dugoročno ne predviđaju padavine.

Blagi vjetar "otjerao" je dim s ulica glavnog grada, smanjivši istovremeno i temperaturu, koja je jutros iznosila 20 stepeni.

Meteorolog Roman Vilfand kazao je kako se do kraja sedmice očekuju temperature niže za tri do pet stepeni od onih koje je 10 miliona Moskovljana trpjelo u jeku velikih požara. Međutim, s obzirom na to da su one iznosile 36 do 37 stepeni, i dalje će tokom dana biti visoke.