Svijet
0

Požari još uvijek haraju Rusijom, svi se ustručavaju od prognoza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Širom Rusije za posljednja 24 sata buknulo je 290 novih šumskih požara, a situacija u Moskvi, koja se danima guši u dimu, i dalje je teška, javili su u subotu ruski mediji.

Koncentracija štetnih materija u glavnom gradu Rusije u subotu je premašila maksimalni dozvoljeni nivo šest i po puta, upozorili su stručnjaci državne službe za zaštitu prirodne sredine "Mosekomonitoring".

Dim i zagađenje posljedica su požara koji su u okolini Moskve zahvatili šume i tresetišta, a prema riječima stručnjaka najveću opasnost po zdravlje ljudi sada predstavljaju čestice koje kad dospiju u pluća tu se nagomilavaju i mogu ostaviti teške posljedice. Dim i gar će pritiskati Moskovljane sve do utorka, kada se očekuje da vjetar promijeni smjer.

Ipak, za sada se niko ne usuđuje da daje neke dugoročnije prognoze o poboljšanju situcije. "Mosekomonitorng" građanima preporučuje da tokom vikenda, ukoliko su u mogućnosti, odu iz Moskve u oblasti u kojima je ekološka situacija bolja, dok za one koji ostaju u gradu ljekari preporučuju da vrijeme provode u zatvorenim prostorijama, u kojima će nivo vlage podići tako što će raširiti mokre peškire i čaršafe i slično, da se češće tuširaju i piju što više vode. Ukoliko su prinuđeni da izlaze iz kuća, sugeriše se da to obavezno čine s nakvašenim medicinskim maskama i da vrijeme koje provode na otvorenom prostoru bude što kraće, prenosi agencija RIA-Novosti.

S obzirom na to da život stanovnika ruske prijestonice, pored dima, otežavaju i izuzetno visoke temperature koje su već oborile sve rekorde, svima se preporučuje umjerena ishrana, nošenje lagane odjeće od pamuka i lana i što više tečnosti. Dim je u petak otežavao i rad dva moskovska aerodroma - Domodjedovo i Vnukovo. Avioni su preusmjeravani na aerodrom Šeremetjevo radi prizemljenja. Vidljivost kod Vnukova pala je do 300 metara, kod Domodedova na 350 metara, dok je na Šeremetjevu vidljivost 400 metara, navode ruski mediji.

Prema izvještajima agencije Itar-tass, tokom jučerašnjeg dana pojavilo se 290 novih šumskih požara. U ovom trenutku i dalje plamti 577 požara na više od 193.500 hektara, rekao je Itar-Tasu izvor iz ministarstva za vanredne situacije. Prijavljena su i 32 nova mjesta, gdje gori treset, a samo sedam je ugašeno. U ovom trenutku plamte 32 tresetišta, a najteža situacija je u moskovskoj oblasti gdje gori 26 tresetišta. Vatrena stihija do sada je odnijela živote 50 osoba.

U gašenju požara pomažu i vatrogasne ekipe iz Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, a dopremljena je tehnika iz Jermenije.