Nezapamćene vrućine
0

U Moskvi rekordnih 36 stepenih Celzijusa

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Temperatura vazduha u Moskvi, prvi put u posljednjih 78 godina, dostigla je juče 36 stepeni Celzijusa, izjavio je za agenciju Ria Novosti zaposleni u ruskom meteorološkom centru Fobos.

"Maksimalna temperatura registrovana jučer u Moskvi u 17 sati po lokalnom vremenu iznosila je 36 stepeni", izjavio je sagovornik agencije.

Temperatura izmjerena 8. avgusta premašila je rekord iz 1932. godine kada je u glavnom gradu Rusije izmjereno 33,2 stepena.

Nezapamćene vrućine i suša vladaju centralnom Rusijom od sredine juna, a prouzrokovale su pojavu prirodnih požara i veliki smog.

U ruskoj prestonici 6. i 7. avgusta koncentracija ugljenmonoksida bila šest do sedam puta veća od maksimalno dozvoljene.

 Dim u grad donosi vjetar iz okolnih područja koja su zahvaćena velikim šumskim požarima.

Zbog gustog smoga koji se nadvio nad Moskvom juče je odgođeno više desetina letova, dok raste zabrinutost za zdravlje građana zbog najvećeg zagađenja ove vrste u istoriji grada, zbog kojeg su ambasade Poljske, Austrije i Kanade povukle veći dio svojih diplomata.
Šumski požari do sada su u centralnom dijelu Rusije odnijeli 52 života, a meteorolozi navode da će se nezapmaćeni toplotni talas nastaviti sa temperaturama do 39 stepeni Celzijusovih.