|

U požarima izgorjelo 35 kuća u Zapadnoj Australiji

U požarima izgorjelo 35 kuća u Zapadnoj Australiji
0
F
FENA
6.2.2011. u 19:05
4
komentara
0

dijeljenja
U požarima izgorjelo 35 kuća u Zapadnoj Australiji
Požari koji u nedjelju bjesne na obodu Pertha, glavnog grada Zapadne Australije, dosad su uništili 35 kuća, saopćile su vlasti, dodajući da nema izvještaja o ozlijeđenima.
Vatrogasci pokušavaju obuzdati vatrenu stihiju, a stanovništvo najugroženijih područja je evakuirano. Širenju šumskog požara doprinose toplina i snažan vjetar, izvijestio je Associated Press.

Istovremeno, jugoistok Australije zahvatile su poplave, izazivajući dodatnu štetu, dok se zemlja još nije oporavila od ciklona Yasi i januarskih poplava. Zbog velikih poplava nekoliko tisuća ljudi u jugoistočnoj državi Viktoriji moralo je napustiti domove.

Yasi je jedna od najvećih oluja koja je ikada pogodila Australiju, a ministar financija Wayne Swan upozorava da je ogromna šteta nanijeta usjevima, zgradama i infrastrukturi, što će dodatno povećati troškove koje su izazvale poplave u državi Queensland prošlog mjeseca.

"Regija koju je zahvatio ciklon ima godišnju poljoprivrednu proizvodnju vrijednu oko milijardu dolara, a prema prvim procjenama, najmanje polovina proizvoda je uništena ove godine", izjavio je Swan, dodajući da će se šteta osjetiti i u prihodima od turizma.

Australska premijerka Julia Gilardi najavila je da će sredstva za oporavak od ciklona i poplava u Viktoriji biti osigurana smanjenjem javne potrošnje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...