|

Hitna evakuacija sjeveroistočne obale zbog opasnosti od ciklona Yasi

Hitna evakuacija sjeveroistočne obale zbog opasnosti od ciklona Yasi
0
F
FENA
31.1.2011. u 11:32
0
komentara
0

dijeljenja
Hitna evakuacija sjeveroistočne obale zbog opasnosti od ciklona Yasi
Snažan tropski ciklon Yasi približava se sjeveroistočnoj Australiji koja je ranije bila teško pogođena poplavama, pa su australijske vlasti u ponedjeljak naredile hitnu evakuaciju stanovništva pošto bi oluja mogla biti najjača do sada.
Brzina vjetra dostigla je u ponedjeljak 102 kilometara na sat, ali se očekuje da će obalu australijske države Kvinslend, za dva do tri dana, pogoditi tropski ciklon jačine četvrte kategorije i udarima vjetra do 260 kilometara na sat, prenio je AP.

"Yasi bi, u srijedu ili četvrtak, mogao da donese tom dijelu Australije obilne padavine u nekim oblastima koje su već pogođene višemjesečnim poplavama", rekla je premijerka Kvinslenda Anna Bligh.

"To je situacija koju moramo da shvatimo veoma ozbiljno, a nadolazeći ciklon bi mogao biti jedan od najjačih i najtežih s kojim smo se ikada suočili", upozorila je Bligh.

Ciklon Yasi će, kako se očekuje, pogoditi Kvinslend nekoliko dana poslije ciklona Antoni koji je jutros pogodio obalu tog dijela Australije i ubrzo oslabio na slabiju tropsku oluju, ne pričinivši veliku materijalnu štetu.

Queensland već mjesecima ima probleme s poplavama od kada su obilne kiše počele da padaju u novembru prošle godine. U bujicama i poplavama stradalo je 35 osoba i uništeno 30.000 domova i poslovnih objekata.

Australijska federalna vlada procjenjuje da su poplave pričinile materijalnu štetu od 5,6 milijardi dolara, ali da će šteta biti vjerovatno veća.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.