Australija
0

Najmanje jedna osoba poginula u naletu ciklona Yasi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje jedna osoba je poginula, a dvije se vode kao nestale u naletu ciklona Yasi na sjeveroistoku Australije. Australske vlasti poslale su 4.000 vojnika i veliki broj spasilačkih ekipa da pomognu ugroženom stanovništvu u području koje je pretrpilo veliku materijalnu štetu.

Desetine hiljada stanovnika utočište je našlo u prihvatnim centrima, a vlasti su uputile teretni brod sa 3.000 tona hrane i drugih zaliha do ugrožene obale, odakle će ekipe kamionima pokušati da pomoć dostave gradovima koji su izolovani zbog teškog oštećenja puteva, javio je AP.

Zvaničnici su rekli da mali broj žrtava u naletu snažnog ciklona ukazuje na to da je stanovništvo slijedilo uputstva da se skloni u prihvatne centre ili svoje domove.

U petak se postepeno ponovo uspostavljaju telefonske veze i snabdijevanje elektičnom energijom, ali napore da se s puteva ukloni počupano drveće i ostali nanos otežava obilna kiša koja pada u mnogim dijelovima pogođenog područja, pa meteorolozi upozoravaju da bi sada moglo da dođe do poplava.

Najjači ciklon u povjesti Australije koji je u četvrtak pogodio saveznu državu Queensland, uz vjetrove koji su dostizali brzinu od 280 kilometara na sat, uništio je i teško oštetio desetine kuća, a u dva grada potpuno je prekinuto snabdijevanje električnom energijom.

Procjenjuje se da šteta pričinjena usjevima banane i šećerne trske iznosi više stotina miliona dolara.

Australska premijerka Julia Gillard izjavila je da bi šteta koju je prouzrokovao ciklon Yasi mogla da bude veoma velika, ali da je još rano za procijene.