Australija
0

Lokalizivan požar kod Pertha, uništeno 68 kuća

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Australijski vatrogasci uspjeli su da lokalizuju požar, koji je uništio 68 kuća, a oštetio 32 druge nedaleko od četvrtog po veličini australijskog grada, Pertha, izjavili su danas zvaničnici.

U vrijeme kada su vojnici i radnici službi za pomoć u vanrednim situacijama krenuli u pomoć oko raščišćavanja i popravke uništenih gradova na istočnoj obali i da ponovo uspostave normalan protok električne energije mještanima naselja pogođenih prošle sedmice razornim ciklonom "Yasi", na zapadu Australije izbio je požar.

"Stotinjak vatrogasaca je tokom cijelog dana do duboko u noć radilo na gašenju požara", navodi se u saoopštenju Vatrogasne službe Zapadne Australije nakon bitke za lokalizovanje požara, koji je izbio 6. februara.

Požar se veoma brzo i nepredvidljivim pravcem prešao je preko neravnog terena sa južne strane Pertha i duž sjevernog djela Red Hilla, pri čemu je uništeno 68 kuća i više stotina hektara šume. 

Zvaničnik iz vatrogasne službe Allen Gale rekao je da je uništenjem 68 kuća više stotina hiljada ljudi ostalo bez krova nad glavom.

Nisu prijavljeni smrtni slučajevi ili teže povrede, dok je jedan vatrogasac u stabilnom stanju u bolnici nakon što ga je udarilo vozilo, dok je nekoliko lica primljeno zbog prekomjernog udisanja dima.

Požar je izbio samo četiri dana nakon što je ciklon "Yasi" zahvatio australijsku državu Quuensland pričinivši štetu procijenjenu na najmanje 500 miliona dolara i nekoliko sedmica nakon rekordnih poplava u kojima je život izgubilo više od 30 osoba, a pod vodom je bilo nekoliko desetina hiljada kuća u Queenslandu i Victoriji.
Veoma snažan vremenski sistem "La Nina", koji obično izaziva ciklone i poplave u Australiji, okrivljen je za ove ekstremne vremenske uslove.