Svijet
286

U posljednja 24 sata u Njemačku ušlo 8.000 izbjeglica

Klix.ba
Doček za izbjeglice u Njemačkoj (Foto:EPA)
Oko 8.000 izbjeglica prešlo je u posljednjih nekoliko sati njemačku granicu nakon iscrpljujućeg višednevnog puta.

Naime, oko 6.000 izbjeglica u subotu poslijepodne je stiglo u Minhen, a rano jutros njemačku granicu je prešlo još oko 2.000 izbjeglica.

Većina ih je vozom doputovala do Minhena, dok je određeni broj izbjeglica nastavio putovanje prema Frankfurtu i Dortmundu gdje će biti privremeno smješteni.

U Mađarsku još uvijek pristižu nove izbjeglice koje, uglavnom, putuju iz Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije.

Iz Austrije će danas krenuti još jedan konvoj volontera koji će sa sobom ponijeti hranu i druge potrepštine, a u povratku će svojim automobilima povesti određeni broj izbjeglica.

Iako Velika Britanija nije direktno pogođena izbjegličkom krizom, priliv sve većeg broja izbjeglica mogao bi imati itekakvog utjecaja na stav Britanaca oko izlaska iz EU.

Prema posljednjim anketama, 51 posto Britanaca glasalo bi za napuštanje EU da se sutra održi referendum. Dodatno, 21 posto ispitanih koji su rekli da su protiv naopuštanja EU, kažu da će možda promijeniti mišljenje ako se nastavi priliv izbjeglica.

Jedna peticija koja traži zabranu ulaska izbjeglica u Veliku Britaniju skupila je već 60.000 potpisa.