Svijet
4

Čista sreća: Austrija pokazala humanost, izbjeglice odgovorile osmjehom

Piše: I. P.
(Foto: EPA)
Nakon što su mađarske vlasti popustile pritisku i dozvolile transfer izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka, Austrija je jutros postala odredište broj jedan.

Više od 2.000 izbjeglica jutros je došao do mađarsko-austrijske granice gdje nisu naišli na probleme izuzev onih koje su napravili mađarski policajci natjeravši iznemogle ljude da hodaju po kiši kako bi prešli posljednje metre mađarske teritorije.

Ipak, malo nevremena nije moglo saprati sretan izraz lica na velikom broju izbjeglica koji su nakon više hiljada kilometara napokon došli u zemlju koja ih je dočekala na human način. Bliskoistočne izbjeglice i migranti su prilikom ulaska u Austriju dobili privremeni smještaj, hranu, piće i odjeću, a pored toga organizovani su i specijalni vozovi namijenjeni za njihov transfer.

Austrija i Njemačka odlučile su opet otvoriti vrata novom valu izbjeglica kojima je dopušten transfer, ali i ostanak na teritoriji spomenutih država. Njihovo prisustvo je evidentirano kroz sistem prijave čije je sprovođenje započeto na samoj granici sa Mađarskom.

Države članice Evropske unije koje se nalaze na samom udaru humanitarne krize optužuju jedna drugu zbog različlitog pristupa problemu. Jedno od rješenja na nivou EU jeste ravnomjerna raspodjela odgovornosti u smislu raspodjele izbjeglica na sve države članice.

Čest problem jeste registracija izbjeglica. Zakoni EU nalažu da se azilanti registruju u prvoj državi članici u kojoj se nađu. S obzirom da mnogi svoju destinaciju vide znanto zapadnije i ne žele registrovati svoje prisustvo u Mađarskoj, vlasti su odlučile blokirati njihovo kretanje.

S druge strane, izbjeglice koje je jesu registrovale kroz kupovinu karata naišle su na problem u Budimpešti koja je za njih zatvorila svoje međunarodne željezničke stanice.

U petak navečer Budimpešta je popustila, a problem je riješen organizacijom prevoza autobusima, dok je veliki broj izbjeglica odlučio put ka Austriji obaviti pješke.

Njemačka zasad prima najveći broj izbjeglica. Berlin pretpostavlja da će tokom 2015. godine u državu ući 800.000 ljudi koji su napustili svoje domove u ratom opustošenim državama.