{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haos, očaj i suze u Budimpešti, migranti ne žele izaći iz vozova koji stoje

4.9.2015. u 08:26
15
96
Haos, očaj i suze u Budimpešti, migranti ne žele izaći iz vozova koji stoje
15
Napetost između policije i migranata u vozu u Mađarskoj nastavlja se drugi dan. U četvrtak je policija pustila ljude da uđu u vozove, ali su ih potom primorali da izađu kako bi ih smjestili u izbjeglički kamp na zapadu Budimpešte. Tada su nastali sukobi i tragični snimci.
Imigranti su plačući i vrišteći pokušavali ostati u vozovima, ne želeći završiti u kampovima. Snimak oca, supruge i bebe koji su se bacili na šine zbog očaja kada su čuli da će biti smješteni u kamp obišao je svijet. Dva dana izbjeglice su provele ispred željezničke stanice, a u trenutku kada su se otvorila vrata svi su potrčali s nadom da će konačno doći do boljeg života. Nažalost, zadržani su kratko tu i potom vraćeni nazad.

Mađarski zastupnici imat će ključno glasanje o tome da li će pojačati granične kontrole u vremenu kada migranti pokušavaju proći do željene destinacije, a to je Njemačka.

Evropska unija održat će tri sastanka danas o imigrantskoj krizi. Članovi Evropske komisije doći će na grčki otok Kos kako bi istražili poteškoće izazvane velikim brojem izbjeglica.

Mađarski parlamentarci glasat će i o pravljenju novih kampova za imigrante i razgovarati o tome da li situacija predstavlja vanredno stanje. Premijer Viktor Orban opisao je situaciju kao njemački problem jer je Njemačka destinacija na koju imigranti žele stići.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kazao je kako će najmanje 100.000 izbjeglica biti raspoređeno širom EU, što je porast u odnosu na prošlu godinu za 40.000. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande kazali su da će predstaviti plan preraspodjele izbjeglica u EU.

I britanski premijer David Cameron najavio je da će dopustiti ulazak u zemlju većem broju sirijskih izbjeglica nakon što su objavljene slike trogodišnjeg sirijskog dječaka čije je tijelo izbacilo more na tursku obalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: