Svijet
0

Budimpešta otvorila vrata glavne željezničke stanice za izbjeglice

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Glavna željeznička stanica u Budimpešti otvorila je vrata stotinama izbjeglica nakon što su ih dva dana držali ispred. Ljudi su trčeći krenuli prema platformi nakon što su se vrata otvorila.

Vrata su otvorena nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban bio na razgovorima o krizi u Briselu. Ipak, u saopćenju koje je izdato za javnost navodi se kako su međunarodni vozovi za Zapadnu Evropu suspendovani na neodređeno.

Izbjeglice na Keleti stanici spriječene su da se ukrcaju na vozove u utorak i srijedu. Neki su se sukobili s policijom. Kupili su karte nakon što je Mađarska odustala od registrovanja izbjeglica omogućivši velikom broju da uđe u vozove za Beč i južnu Njemačku.

Još nije poznato da li će moći ući u lokalne vozove danas.

Broj izbjeglica koje su ušle u Evropu dostigao je rekordan od 107.500 hiljada osoba samo u julu. Njemačka očekuje da će primiti 800.000 imigranata ove godine, što je za četiri puta više nego prošle godine. To je prouzrokovalo tenzije i neslaganje u vezi sa imigracionom politikom EU.

Njemačka, Italija i Francuska pozvale su na "fer protok" izbjeglica kroz EU. Italija i Grčka požalile su se kako su prenatrpane izbjeglicama koje dolaze na njihove obale. Do sada se jedino Njemačka izjasnila da ih želi primiti, dok ostale zemlje šute. Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU sastat će se 14. septembra u Briselu kako bi pokušali pronaći rješenje za ovu krizu.

Nažalost, dok čelnici EU pregovaraju, kriza odnosi ljudske živote. Petero djece među 12 imigranata utopilo se u turskim vodama kada su pokušali doći do Grčke. Pojavile su se i fotografije na kojima se vidi kako je voda na obalu izbacila trogodišnjeg dječaka koji je poginuo s majkom i petogodišnjim bratom.