Novi potres u Japanu
0

U nuklearki Hamaoki zatvoreni svi reaktori

FENA
Potres jačine 6,2 stepeni po Richteru pogodio je u subotu sjeveroistočnu obalu Japana, a zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili šteti.

Epicentar potresa bio je na dubini od 38 kilometara, 59 kilometara sjeveroistočno od Iwakija, grada na obali Tihog okeana, navedeno je na web stranici Američkog geološkog instituta.

Vlasti nisu izdale upozorenje na opasnost od cunamija, javio je AFP.

Sjeveroistočni dio Japana razoren je 11. marta u snažnom potresu jačine devet stepeni, koji je izazvao cunami i u kojem je izgubilo život ili nestalo 24.525 ljudi.

Nuklearna elektrana Hamaoka, smještena u trusnom području 200 kilometara jugozapadno od Tokija, u subotu je zatvorila sve reaktore na neodređeno vrijeme kako bi spriječila eventualni nuklearni incident, saopćila je tvrtka Chubu Electric Power koja upravlja tom elektranom.

Japanski premijer Naoto Kan zatražio je prethodno da pogon bude zatvoren, osam sedmica nakon što su potres i cunami oštetili elektranu Fukushima Daiichi, sjeverozapadno od Tokija, i izazvali širenje radijacije.

Hamaoka je ranije zatvorila tri reaktora, a danas i preostala dva, izgrađena 1970-ih godina. Lokalni mediji navode da će pogon biti zatvoren naredne dvije godine.

U međuvremenu jedan stariji radnik elektrane Fukushima Daiichi srušio se u subotu u objektu za odlaganje otpada i preminuo.

Naoyuki Matsumoto, glasnogovornik Tokijske elektroenergetske kompanije (TEPCO) koja upravlja Fukushimom, rekao je da je radnik, u zaštitnom odijelu i s maskom, prenosio opremu u trenutku kada mu je pozlilo, ali da uzrok smrti još nije poznat.

Prema Matsumotovim riječima, razina radijacije u tijelu preminulog nije bila dovoljno visoka da bi mu to moglo ugroziti zdravlje.

U objektu u kojem se dogodio incident pohranjena je voda kontaminirana radijacijom koja je iscurila iz reaktora, naveo je Associated Press.