Japan i dalje podrhtava
0

Zemljotres jačine 5,8 stepeni u blizini nuklearke Fukushima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potres jačine 5,8 stepeni po Richteru pogodio je u srijedu sjeveroistok Japana, a osjetio se i u glavnom gradu Tokiju, saopćila je Japanska meteorološke agencije.

Epicentar potresa bio je u prefekturi Fukushima.

Operater nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u tom dijelu Japana Tokijska elektroenergetska tvrtka (TEPCO) saopćila je u srijedu da radnici nisu evakuirani i rad u tome nuklearnom kompleksu se nastavlja normalno bez obzira na potres, prenosi agencija Reuters.

Iako je potres pogodio područje u blizini nuklearke, radnici i dalje uklanjaju visoko radioaktivnu vodu iz postrojenja i hlade bazen s istrošenim nuklearnim gorivom u nuklearki koja je pretrpjela velika oštećenja u razornom potresu i cunamiju koji je Japan zadesio 11. marta.

TEPCO je precizirao se da se ispumpava veoma zagađena (radioaktivna) voda iz podzemnih tunela, nalik rovovima, u obližnje skladište unutar zgrade drugog reaktora, javila je japanska novinska agencija Kyodo.

Rad je započet u utorak uvečer i procjenjuje se da je oko 200 tona zagađene vode prebačeno u "kondenzator", gdje se para iz reaktora pretvara u vodu. TEPCO ima za cilj do četvrtka prebaciti ukupno 700 tona radioaktivne vode iz reaktora 2.

Prema najnovijim podacima nacionalne policijske agencije, u katastrofalnom potresu i cunamiju poginule su 13.333 osobe, a 15.150 se smatra nestalima, navodi agencija Kyodo.