{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeni radovi na stabilizaciji

F
22.3.2011. u 09:53
0
0
Nastavljeni radovi na stabilizaciji
0
Nastavljeni radovi na stabilizaciji
Foto: AFP
Para i dim i dalje se u utorak povremeno dižu iz dva reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, što sugerira da svakodnevni napori japanskih inženjera da stabiliziraju stanje u elektrani i spriječe moguću nuklearnu katastrofu još uvijek nisu dali rezultata, prenose agencije.
Najveća svjetska nuklearna kriza u posljednjih 25 godina, koja se odvija 240 km sjeverno o Tokija, izazvana je potresom i cunamijem u kojima je 11. marta, prema posljednjim podacima, poginulo i nestalo 22 hiljade osoba. Potres i valovi visoki 14 metara izazvali su strašna razaranja na sjeveroistoku Japana i oštetili nuklearni kompleks Fukushima Daiichi u kojem se nalazi šest reaktora.

Radovi na uspostavi sustava hlađenja reaktora u nuklearnoj centrali nastavljeni su u utorak ujutro. Tokyo Electric Power (TEPCO) je objavio da se osoblje vratilo u centralu nakon evakuacije u ponedjeljak predvečer kada se pojavio dim iz reaktora 2 i 3.

Agencija Kyodo javila je da su se tokom dana nekoliko puta pojavile veće količine pare i dima iznad tih reaktora, a stručnjaci navode da je tom prigodom najvjerojatnije oslobođena manja količina radioaktivnih čestica.

TEPCO je saopćio da se dim pretvara u paru ta je procijenio da je moguće nastaviti radove na stabiliziranju situacije u nuklearki.

Tehničari su uspjeli uspostaviti opskrbu centrale električnom energijom, ali još nisu pokrenuli sustave hlađenja koji su bitni za izbjegavanje mogućeg taljenja reaktora. Osoblje koje radi na centrali redovno se izmjenjuje kako bi se ograničilo vrijeme izlaganja visokoj radijaciji.

Hlađenje reaktora vodenim topovima u utorak još nije nastavljeno, prenosi agencija AFP.

Radioaktivnost ispuštena iz elektrane širi se i na morsku vodu, a moguća zagađenja riba i školjki u regiji imala bi teške posljedice u zemlji koja se uglavnom hrani plodovima mora.

TEPCO je u utorak objavio da su izmjerene neuobičajeno visoke razine radioaktivnih čestica u moru blizu centrale Fukushime.

Razina joda je 126 puta viša, a cezija 24 puta viša od normi koje je odredila japanska vlada, precizira TEPCO, prenijela je Hina.

Jedan lokalni dužnosnik prefekture Fukushime je naglasio da u regiji ribolov većih razmjera nije moguć jer su brodovi i luke uništeni u cunamiju, te da će ribari nastaviti s radom nakon provjere radioaktivnosti u morskim plodovima.

Prema novinskoj agenciji Jiji, ministarstvo znanosti je objavilo da će od srijede početi testirati more na osam raznih točaka 30 km od obale.

U opustošenom području spasioci i dalje skupljaju tijela unesrećenih, a nade u pronalaženje preživjelih su neznatne.

Prema privremenom podacima 22.000 ljudi je poginulo i nestalo, od koji je policija potvrdila 9.079 smrtnih slučajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: