Treća smrt
0

Radnik nuklearke Fukushima kolabirao i umro

SRNA
Radnik japanske zemljotresom oštećene nuklearke Fukushima Daiichi umro je danas nakon što je kolabirao na radnom mjestu, saopštila je tokijska lektroenergetska kompanija TEPCO, dodajući da na tijelu nisu pronađeni tragovi visoke radijacije.

Radnik starosti oko 60 godina radio je u postrojenju gdje se odlaže nuklearni otpad u trenutku kada je kolabirao, ali zvaničnici kažu da uzrok smrti još nije poznat.

Shotaro Okavapa, portparol TEPCO-a, kompanije koja upravlja nuklearkom Fukushima, rekao je da je radnik bio izložen zračenju jačine 0,17 milisiverta.

On je dodao da je radnik kolabirao 50 minuta nakon dolaska na posao odakle je prebačen u bolnicu gdje je uskoro konstatovana smrt.	

Ovo je treći smrtni slučaj među radnicima nuklearke nakon havarije. Dva radnika nestala su nakon obilaska nuklearke odmah nakon zemljotresa 11. marta, a kasnije su pronađeni mrtvi.

Najviši nivo radijacije kome su bili izloženi radnici nuklearke u vrijeme radova na sprečavanju havarije, nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je uslijedio, iznosio je 250 milisiverta. 	

 Goshi Hosono, specijalni savjetnik premijera Naota Kana izrazio je zabrinutost zbog teških radnih uslova u kompleksu Fukushima.
"Uložiću sve napore da se poboljašju uslovi rada u nuklearki. Mnogi ljudi rekli su nam da su uslovi rada preteški", rekao je Hosono na konferenciji za novinare.

Zemljotres jačine 9 stepeni Richterove skale i veliki cunami koji je uslijedio doveli su do kvara na sistemu hlađenja u nuklearki što je dovelo do curenja radijacije u atmosferu i okean, kao i djelomičnog topljenja jezgre i eksplozija.

Radnici od tada vodom polijevaju reaktore i bazene s šipkama od plutonijuma kako bi pokušali spriječiti pregrijavanje i otpuštanje još većih količina radioaktivnih materijala. 

TEPCO se nada kako će nuklearku stabilizovati i pokrenuti "hladni pogon" do kraja ove godine.