Tokom hlađenja reaktora u Japanu
0

Dvoje nestalih, 20 ozračenih i 23 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na svojim je stranicama objavila da su među osobama koji rade na pokušajima hlađenja reaktora u nuklearki Fukushima 23 povrijeđene, dvije se smatraju nestalima, dok je najmanje 20 u većim ili manjim količinama ozračeno.

Sedamnaestorica radnika pretrpjeli su povrede nakon što im je radioaktivni materijal poprskao lice, ali nisu prebačeni u bolnicu zbog niskog nivoa ozračenosti. Dvoje ozračenih policajaca je dekontaminirano, a jedan od radnika koji je radio na sistemu za ventilaciju, prebačen je u bolnicu zbog znatne izloženosti radijaciji.

Najnoviji službeni podaci japanske nacionalne policijske agencije govore o 5.583 osobe poginule osobe te 9.594 nestalih osoba, stradalih u potresu i cunamiju, koji su pogodili područje sjeveroistočnog Japana prošlog petka.

Helikopteri japanske vojske pokušali su jutros po lokalnom vremenu velikim količinama vode ohladiti reaktore 3 i 4 nuklearne elektrane Fukushima, prikazala je televizija NHK.

Helikopteri su nadletjeli elektranu i u četiri navrata ispustili oko 7.500 litara vode na oštećene reaktore 3 i 4, pokazale su snimke. Nivo radioaktivnosti oko nuklearke Fukushima ostaje nepromijenjena, uprkos naporima helikoptera da tonama vode ohlade oštećene reaktore. Reaktor 3, koji je najteže oštećen zadržao je nivo radijacije uprkos četiri preleta helikoptera s vodom, prenosi japanska televizija NHK.

Nakon neuspješnih pokušaja gašenja helikopterima, njih je zamijenilo šest specijalnih vatrogasnih vozila koja vodenim topovima gađaju reaktor br. 3 pokušavajući ga rashladiti. Njima se nakratko pridružilo i specijalno policijsko vozilo iz Tokija, isto tako opremljeno vodenim topom, a ono se kasnije povuklo iz gašenja. Radijacija unutar nuklearke podigla se na nivo od 3.000 mikrosiverta po satu.

Ministar odbrane Japana Toshimi Kitazawa, istaknuo je kako su vojni helikopteri vodu bacali na reaktore s visine manje od 100 metara, na kojoj je nivo radijacije 87.7 milisiverta po satu. Na visini od 300 metara nivo radijacija je 4.13 milisiverta po satu. Radnici koji se nalaze u nuklearki i kojih je u srijedu u jednom trenutku bilo samo 50 na mjestu događaja, izloženi su po život opasnim nivoima radijacije.

Raniji pokušaj da se u akciju hlađenja reaktora uključi helikopter propao je jer je iznad elektrane utvrđena previsoka doza radioaktivnog zračenja.

Operater nuklearke Tokyo Electric Power Company, izvijestio je kako počinju radovi na obnovi prekinutih električnih instalacija, kako bi se vratio sistem za hlađenje nuklearnih reaktora, tri od kojih su zbog nestašice struje izgubili sistem za hlađenje reaktora. Tokyo Electric svim sredstvima pokušava ohladiti reaktore, koristeći kamione koji upumpavaju vodu u bazene reaktora, ali oporavak originalnog sistema za hlađenje i dalje nije na vidiku, prenosi televizija NHK.

Ipak spomenuta kompanija započet će obnovom električnih instalacija u nuklearki tako da će struju crpiti iz visokonaponskih kablova pored nuklearke. Tako bi se obnovilo napajanje glavnog sistema za hlađenje reaktora.

Grad Minami Soma, koji se nalazi unutar 20 kilometara od nuklearke Fukushima Daiichi, priprema se na evakuaciju.

Oko 30.000 stanovnika tog grada potražit će sigurnost izvan prefekture Fukushima. Evakuaciju su potaknule vlasti, a velik dio od 50.000 stanovnika grada, dosad je već napustio svoje domove.

Četrnaest osoba, koje su evakuirane iz zone od 20 kilometara oko nuklearke Fukushima, umrlo je po dolasku u evakuacijski centar Iwaki, piše Kyodo News. Uzrok smrti se ne zna.

Oko 10.000 osoba iz prefekture Fukushima testira se na izloženost radijaciji. Zasad se radi o ljudima koji žive neposredno u blizini same nuklearke Fukushima. U testiranjima na 26 lokacija, kontrolori su otkrili povišenu izloženost radijaciji kod šest osoba pa su im lica i ruke brzo bili dekontaminirani. Nitko od njih nije zatražio dekontaminaciju čitavog tijela.