Nigerija
0

U masakru u hrišćanskom selu ubijeno 12 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Napadači su u srijedu ubili 12 osoba u malom hrišćanskom selu u centralnoj Nigeriji, a svjedoci su saopćili da su nekima od žrtava odsječeni jezici u regiji u kojoj je u vjerskim sukobima u ovoj godini već ubijeno na stotine osoba.
  • Napadači su ušli u selo Byie oko dva sata ujutro, podmećući vatre u kućama dok su prestrašeni mještani išli ravno na oštrice njihovih mačeta, kazao je Mark Lipdo, čelnik regionalne hrišćanske neprofitne grupe.

  • Deset odraslih osoba i dvoje djece je ubijeno, kazao je on, prenosi AP.

Tri osobe su ranjene tokom ranojutarnjeg napada i prebačeno je u lokalnu bolnicu. Lipdo je dodao da su napadači spalili 15 kuća tokom napada.

Više od 200 osoba, većinom hrišćana, ubijeno je prošle sedmice u masakrima u selima u blizini centralnog nigerijskog grada Josa. U januaru je ubijeno više od 300 osoba, većinom muslimana.

Nigerija, sa svojih 150 miliona stanovnika, skoro je identično podijeljena između muslimana na sjeveru i većinski hrišćanskog juga. Nedavno krvoproliće desilo se u "srednjem pojasu" centralne Nigerije, gdje se desetine etničkih grupa čarkaju oko kontrole nad plodnom zemljom.

Nasilje je, iako se prelama duž vjerskih linija podijele, često povezano s lokalnom politikom, ekonomijom i pravima na zemljište.

Posljednjim nasiljem povećan je broj hiljada osoba već ubijenih u posljednjoj deceniji u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji zbog vjerskih i političkih sukoba.

U nemirima u septembru 2001. ubijeno je više od 1.000 osoba.

Muslimansko - hrišćanski sukobi odnijeli su skoro 700 ljudskih života 2004. godine. Više od 300 mještana ubijeno je u sličnim nemirima 2008.