Nigerija
0

U vjerskim sukobima 500 osoba ubijeno mačetama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 500 osoba ubijeno je u osvetničkom napadu u nedjelju nakon vjerskih sukoba pokraj nigerijskog grada Jos, saopćile su lokalne vlasti.

Broj mrtvih prvo se procjenjivao na 100, ali u ovakvim sukobima u Nigeriji teško je dobiti tačan broj. Tri pretežno kršćanska sela pokraj Josa napali su ljudi iz plemena Fulani s obližnjih planina naoružani mačetama. Mnogi od ubijenih u selima Zot i Dogo-Nahawa su žene i djeca, a zapaljene su i mnoge kuće. Svjedoci kažu da su seljake koji su pokušali pobjeći hvatali ribarskim mrežama ili ulovili u zamke za životinje. Na kraju su ih zaklali.

Napadači su su bili naoružani i vatrenim oružjem, međutim svjedoci kažu da su napadači pucali samo kako bi ljude izmamili iz kuća. Onda su ih napali mačetama. Uhapšeno je 95 osoba u vezi sa zločinom, a stanje je sada mirno.

Predsjednik Goodluck Jonathan proglasio je najvišu stepen pripravnosti sigurnosnih snaga kako bi se sukobi prekinuli i kako bi se spriječila nabavka oružja. Lokalne napetosti između muslimana i kršćana imaju dugu povijest. Posljednji napad nastavak je krize iz siječnja pri čemu je ubijeno nekoliko stotina ljudi.

Grad Jos leži između uglavnom muslimanskog sjevera Nigerije i velikog dijela kršćanskog juga, prenose u ponedjeljak agencije.