Nigerija
0

U četvorodnevnim sukobima poginulo 326 osoba, uhapšeno 313

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U četvorodnevnim sukobima hrišćanskih i muslimanskih bandi u nigerijskom gradu Josu poginulo je 326 osoba, a uhapšeno 313, saopćio je portparol vlade države Plato Gregori Jenlong.

Mnogi Nigerijci koji su odgovorni za prošlonedjeljne sukobe bili su, takođe, uhapšeni poslije vjerskog nasilja u novembru 2008. godine, kada je ubijeno više stotina osoba, ali im nije bilo suđeno, prenio je Reuters.

Mnogi političari zahtijevaju od nigerijskih vlasti da se osobama odgovornim za nasilje sudi da bi se spriječili budući sukobi.

Prema saopćenju policije, oko polovine uhapšenih bit će poslato u glavni grad Nigerije Abuju, gdje će biti izvedeni pred sud.

Nigerijski zatvori su, međutim, prepuni, a često se za nasilje okrivljuje slab sudski sistem.

  • Ovo nije prvi put da je vlada obećala pravdu, ali vlada nije sudila onima koji su odogovorni, izjavila je Korin Dufka iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Sukobi u glavnom gradu nigerijske države Plato, Josu, koji se nalazi između pretežno muslimanskog sjevera i hrišćanskog juga Nigerije, počeli su u nedjelju, 17. januara, zbog poništenog dogovora o obnovi domova, postignutog poslije nemira 2008. godine.

Iz Josa je otišlo najmanje 3.000 osoba, bježeći od sukoba. Potpredsjednik Nigerije Gudlak Jonathan je poslije četiri dana nasilja poslao vojsku da preuzme kontrolu nad gradom Jos i njegovom okolinom, a uveden je i 24-satni policijski sat da bi se smanjile tenzije i spriječili dalji sukobi.

U Nigeriji živi oko 200 različitih etničkih grupa uglavnom mirno, mada je od građanskog rata, koji je trajao od 1967. do 1970. godine, često dolazilo do sukoba na vjerskoj osnovi.

Očekuje se da će se guverner države Plato sastati s državnim i vojnim vođama u Josu da bi utvrdili strategiju za sprječavanje novih sukoba.