Izrael ubio vođu Hamasa
325

FOTO+VIDEO / U Gazi su otvorena vrata pakla

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vojna operacija čiji je cilj bio eliminacija militanata i oružanih uporišta u pojasu Gaze, u kojoj je ubijen jedan komandant Hamasa, bi mogla imati ozbiljne posljedice.

Ubistvo Ahmeda al-Jabarija u zračnom napadu bi, prema izjavi izraelskih odbrambenih snaga, moglo značiti početak šire operacije koja je već dobila naziv "Stub odbrane".

Kopnene snage su u stanju pripravnosti. Izraelski premijer je upozorio da je vojska spremna proširiti svoje djelovanje. Kako je rečeno iz ministarstva odbrane, Izrael će nastaviti razorne napade na terorističku infrastrukturu u pojasu Gaze, ali da će pokušati, koliko je god to moguće, izbjeći civilne žrtve.

"Sve opcije su otvorene. Ukoliko to bude potrebno, kopnene snage će započeti ofanzivu u Gazi. Izraelska mornarica je također spremna otvoriti vatru na ovo područje", rečeno je iz vojnog vrha.

Foto: AFP
Foto: AFP
Hamas je upozorio da je ubistvo Jabarija otvorilo vrata pakla i prijete odmazdom. Ubrzo nakon njegovog ubistva su počeli raketni napadi iz pojasa Gaze prema jugu zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je održalo hitan sastanak u srijedu kako bi diskutovali o napadu i prekidu nasilja u Gazi. Posmatrač UN-a za palestinu je tražio prekid izraelskih ratnih zločina protiv palestinskog naroda. Izraelski ambasador je rekao da su napadi pokrenuti tek nakon nekoliko dana raketnih napada iz Gaze te da Izrael ima pravo da se brani.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je upozorio da bi novi konflikt mogao uništiti sve veze između Izraela i nove vlade u Egiptu, koja ima jake veze sa Hamasom. Egipat je već povukao svog ambasadora iz Izraela.

Obamina administracija podržava zračne napade Izraela. Obama je stupio u kontakt sa Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, koji mu se zahvalio za podršku. Obama je također razgovarao i sa egipatskim predsjednikom Mohammedom Morsijem, a obojica su se složili da konflikt treba zaustaviti što prije.

Ahmed al-Jabari, vođa krila Izz ad-Din al-Qassam, je poginuo kada je njegov automobil pogođen projektilom. Jabari je najviši dužnosnik Hamasa koji je ubijen u posljednje četiri godine. U zračnim napadima je poginulo deset osoba, uključujući i dvoje djece.