Nasilje se nastavlja
12

U zračnim napadima pogođeno sjedište Hamasa

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Početkom četvrtog dana izraelskih zračnih napada pogođeno je i sjedište vođa Hamasa. Svjedoci kažu da je zgrada teško oštećena. U petak je u toj zgradi u posjeti bio i premijer Egipta Hisham Qandil.

Nakon mirne noći, koju su remetili samo zvuci bespilotnih letjelica, Gazu je uzdrmao niz velikih eksplozija oko 03:00 sati po lokalnom vremenu. Oko 05:00 po lokalnom vremenu desila se još jedna serija zračnih napada, čiji su cilj bile građevine rukovodstva Hamasa.

"Pet jakih eksplozija je potreslo cijelu moju sobu. Osjećam da je bilo blizu", napisao je na Twitteru Jon Donnison, dopisnik BBC-a. Prema njegovim riječima, nekoliko tijela je zatrpano ispod ruševina kuće u Jabaliji, sjeverno od Gaze, ali da tačne brojke nisu poznate. Zvaničnici izraelske vojske su izjavili su od ponoći gađali 180 ciljeva.

Pored zgrada Hamasa, izraelski avioni su ciljali i trafostanice te mrežu tunela koja se koristi za švercovanje oružja u Gazu. Još uvijek kruže glasine o tome da je kopnena ofanziva spremna, ali zvaničnici kažu da ta odluka još uvijek mora da se donese. Izrael je u petak blokirao tri glavne rute koje vode u Gazu, 16.000 rezervista je već mobilizirano, a zvaničnici su dali ovlasti za mobilizaciju još 75.000.

Prema izjavama Hamasa, tokom bombardovanja su ginuli i militanti i civili, a među njima je najmanje sedmero djece.

Zapadne vođe i genealni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozivaju na smirivanje nasilja. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom ponovio da je podržava pravo Izraela da se brani. Obama je takođe razgovarao sa predsjednikom Egipta Mohammedom Mursijem i tražio smirivanje situacije u Gazi. Mursi je izraelske napade nazvao agresijom protiv čovječnosti te dodao da Egipat neće ostaviti Gazu da se sama brani.