Peti dan nasilja
60

Izrael gađa Gazu iz vazduha i sa mora, žele uništiti na stotine meta

Klix.ba
Dim sa krova televizijske stanice Hamasa (Foto: AFP)
Dim sa krova televizijske stanice Hamasa (Foto: AFP)
Izrael već peti dan nastavlja bombardovati Gazu, a napadaju i iz vazduha i sa mora.

Jedan od projektila je pogodio i blok medijskih zgrada, a prema izvještajima, tom prilikom je povrijeđeno šest palestinskih novinara. U ovom bloku se nalazilo i sjedište televizijske stanice Hamasa. Prema izjavama iz Izraela, oni žele uništiti još stotine meta u Gazi u pokušaju zaustavljanja raketnih napada na svoju teritoriju. Militanti su u subotu ispalili desetine raketa na Izrael.

Prema nekim izvještajima do sada je 48 Palestinaca izgubilo život. Tri Izraelca su poginula u raketnim napadima ranije ove sedmice.

Prema izvještaju Jona Donnisona, dopisnika BBC-a iz Gaze, oko 02:00 sati po lokalnom vremenu, Gazu je potresao niz eksplozija. Projektili su ispaljeni sa izraelskih ratnih brodova. Širom Gaze su se čule i eksplozije uzrokovane zračnim napadima.

Palestinski medicinski zvaničnici su izjavili da su u napadima poginule dvije bebe iz iste porodice. Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da su bolnice u Gazi pretrpane i da nema dovoljno zaliha lijekova.

Mohammed Mursi, predsjednik Egipta, je nakon sastanka sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom upozorio Izrael protiv izvođenja kopnene ofanzive. U Kairo je na razgovore stigao i Khaled Meshaal, jedan od vođa Hamasa.

Izrael ima oko 75.000 rezervista spremnih za ofanzivu. "Ukoliko Izrael pokrene ofanzivu to će imati ozbiljne posljedice u cijeloj regiji. Mi to nikada nećemo prihvatiti, kao ni ostatak slobodnog svijeta", rekao je Mursi.