Jučer najkraviji dan u Gazi
26

75.000 izraelskih vojnika spremno da uđe u pojas Gaze

Klix.ba
Na meti izraelskih raketa su i stambene zgrade (Foto: AFP)
Na meti izraelskih raketa su i stambene zgrade (Foto: AFP)
Nedjelja je bila najkrvaviji dan otkako je počela izraelska vojna operacija nad Gazom. Na meti izraelskih raketa bile su TV stanice, ali i porodične kuće. U samo jednom napadu izraelska raketa usmrtila je 11 članova iste porodice, uglavnom žene i djecu.

U jutarnjim satima ponedjeljka Izrael je nastavio bombardovati Gazu, a jedna raketa je uništila policijsko sjedište Hamasa. Izrael je jučer proširio napade na porodične kuće pod izgovorom da žele uništiti domove palestinskih militanata, piše AFP.

Tokom protekle noći izraelska vojska gađala je 80 meta uključujući zgrade, skladišta oružja i policijske stanice. Navodno je jedna raketa iz pravca Gaze pala na izraelsko tlo. Prema nekim izvještajima, za šest dana je poginulo 70 Palestinaca i tri Izraelca.

I dok premijer Benjamin Netanyahu najavljuje da je Izrael spreman za kopnenu ofanzivu te da je 75.000 vojnika u stanju pripravnosti, izostaju prave reakcije svjetskih lidera.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je na prekid vatre.

"Ovo mora prestati. Pozivam sukobljene strane da počnu sarađivati i odmah se dogovore o prekidu vatre", kazao je Ban Ki-moon.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da bi kopnena ofanziva mogla znatno povećati broj poginulih. Istovremeno je okrivio palestinske militante zato što su započeli sukob ispalivši rakete na izraelsko tlo.

Hamasovo vojno krilo ranije je saopćilo da masakr nad porodicom Dalou neće proći nekažnjeno.

Trenutno se u Tel Avivu i Gazi svakog trenutka pale sirene za uzbunu. Prema granici s pojasom Gaze primijećena su vozila koja prevoze tenkove, dok je izraelski parlament odobrio mobiliziranje 75.000 rezervista, od kojih je 16.000 već uzelo oružje u ruke.