Izrael
0

Peres pozvao Hamas da prekine s vatrom iz pojasa Gaze

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres u utorak je pozvao Hamas, islamistički pokret koji vlada pojasom Gaze, da prekine četverodnevni raketni napad na izraelske gradove i mjesta na koje je palo više od 150 granata, i upozorio je da je izraelska vojska spremna da odgovori silom. - Hamas treba odlučiti želi li mirni i prosperitetni pojas Gaze ili Gazu kojom hara bezvlašće i koja nema nikakve nade, poručio je Peres grupi studenata u Tel Avivu.

"Nema nikakve zabune: ako žele normalan život, neka prestanu pucati", izjavio je Peres.

Palestinski militanti iz priobalne enklave u utorak ujutro su ispalili raketu Grad prema izraelskoj strani, iako je projektil pao na prazno polje, ne izazivajući štete i niti žrtve.

U popodnevnim satima, dvije rakete ispaljene iz Gaze pogodile su priobalni grad Askelon, oko pet kilometara od Gaze, dok je jedna izazvala štete na farmi. Pedesetak Izraelaca zadobilo je lakše povrede u eksplozijama, koje su uništile kuće i poslovne prostore u nekoliko regija.

U međuvremenu, palestinski medicinski izvori izjavili su za Xinhuu da je jedan muškarac podlegao ranama koje je zadobio tokom izrelskog artiljerijskog napada na istočni dio grada Gaze u subotu.

Broj poginulih na palestinskoj strani tokom prekograničnih sukoba porastao je na sedam, uključujući pet civila, dva militanta, a 45 osoba je ranjeno, saopćili su medicinski izvori iz Gaze.

U mređuvremenu je izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio u utorak da vlada razmatra brojne mjere u cilju odvraćanja militanata.

"Trenutni val nasilja očigledno još nije okončan i mi ćemo odlučiti kada i kako da odgovorimo kada se potreba za tim pojavi", izjavio je Barak.