|

Bijela kuća: Izrael ima pravo da se brani

Bijela kuća: Izrael ima pravo da se brani
56
S
SRNA
17.11.2012. u 21:07
52
komentara
56

dijeljenja
Bijela kuća: Izrael ima pravo da se brani
Bijela kuća saopštila je danas da Izrael ima pravo da se brani od napada i odluči kako će odgovoriti na vatru iz Pojasa Gaze, kriveći grupu Hamas da je izazvala sukobe.
"Predsjednik SAD Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu saglasni su da je potrebno smanjiti nasilje, ali pod uslovom da Hamas prekine sa raketiranjem Izraela", rekao je novinarima zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Izrael je pokrenuo ofanzivu u srijedu ubistvom vojnog šefa Hamasa, ali je Rhodes rekao da SAD vjeruju da je glavni uzrok sukoba raketna vatra iz Gaze.

"Vjerujemo da Izrael ima pravo da se brani i oni će sami donijeti odluku o taktici koju koriste u tom smislu", rekao je Rhodes.

On je podsjetio da već duže vremena traju raketni napadi na izraelska civilna područja. "Prema tome, Izraelci su izdržali toliko dugo i stalno su u opasnosti i zbog toga su preuzeli mjere u Gazi", rekao je Rhodes.

Izraelska vojska pozvala je hiljade rezervista i pregrupisala je vojsku, tenkove i oklopna vozila duž granice sa Gazom, što nagovještava kopnenu akciju.

Obama je razgovarao sa egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem i turskim premijerom Redžepom Erdoganom o toj situaciji. "Oni mogu da igraju konstruktivnu ulogu u Gazi i utiču na smanjenje nasilja", rekao je Rhodes.

Izraelska avijacija gađala je danas sjedište vlade u Gazi. U napadima od srijede poginula su 42 Palestinca, među njima 13 civila i tri Izraelca.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...