Parlament donio odluku
0

U Danskoj dopušteno vjenčanje homoseksualaca u državnoj crkvi

FENA
Danski parlament je u četvrtak većinom glasova usvojio zakon koji dopušta homoseksualnim parovima da se vjenčaju u državnoj Luteranskoj crkvi, zbog čega se Kršćanska demokratska stranka sprema za kolektivno obraćanje pravosuđu.

Nacrt zakona koji je predložila vlada lijevog centra 14. marta usvojen je sa 85 glasova za, 24 protiv i dva suzdržana. Odsutno je bilo 179 poslanika.

Danska je bila prva zemlja na svijetu koja je od 1989. godine dopustila homoseksualnim parovima sklapanje građanskog braka. Ovim parovima je od 2009. godine dozvoljeno da svoje "partnerstvo registriraju" u crkvi, ali će im novi zakon, koji će stupiti na snagu 15. juna, dati pravo na ritualnu vjersku svečanost.

Međutim, prema odredbama zakona, svaki pastor će biti slobodan da odbije obaviti obred homosekualnih vjenčanja.

Jedina stranka koja je u cijelosti bila protiv ovog zakona je populistička formacija Stranka danskog naroda koja smatra da je kršćansko vjenčanje jedina veza između muškarca i žene i da crkvu ne treba prisiljavati da obavlja obred vjenčanja homoskesualnih parova.

Kršćanska demokratska stranka, koja nema poslanika u parlamentu, saopćila je da namjerava pokrenuti proceduru protiv države pred sudom kako bi pokušala poništiti ovaj zakon koji smatra neustavnim jer povređuje slobodu kulta.

Bivši demokršćanski poslanik Per Oerum Joergensen je objasnio za dnevni list Politiken da je vidio nedavnu anketu prema kojoj "oko 440.000 vjernika razmišlja o napuštanju crkve zbog ovoga".

"Oni će se moći pridružiti našem procesu protiv države", dodao je Joergensen.

Državna Luteranska crkva broji 4,5 miliona članova, prema podacima od 1. januara 2012. godine, što je 79,8 posto danskog stanovništva.