{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danska: Istospolni brakovi bi se uskoro mogli sklapati i u crkvi

F
14.3.2012. u 22:35
0
138
Danska: Istospolni brakovi bi se uskoro mogli sklapati i u crkvi
0
Danska: Istospolni brakovi bi se uskoro mogli sklapati i u crkvi
Danska vlada lijevog centra predala je u srijedu parlamentu nacrt zakona koji ima za cilj da "ukine zabranu za homoseksualna vjenčanja u državnoj Luteranskoj crkvi".
Ako bude usvojen, zakon će stupiti na snagu 15. juna i tada ćemo "vidjeti prve homoseksualce i lezbejke kako se vjenčavaju u danskoj Luteranskoj crkvi već u ljeto", izjavila je premijerka Helle Thorning-Schmidt na konferenciji za štampu održanoj u utorak.

"To je realni napredak u jednoj modernoj Danskoj", kazala je premijerka. Prema nacrtu koji je predložila njena vlada, "svaki pastor" će biti slobodan da odbije vođenje ceremonije homoseksualnih vjenčanja", precizirala je ona.

Danska je bila prva zemlja u svijetu koja je 1. oktobra 1989. godine dozvolila sklapanje homoseksualnog braka u općini. To "registrirano partnerstvo" je davalo homoseksualnim parovima skoro sva prava koja uživaju heteroseksualni parovi.

Jedino nije postojalo pravo na usvajanje, koje je priznato 2009. godine, i pravo na vjenčanje u državnoj crkvi, koje će uskoro biti priznato.

Državna Luteranska crkva je 1. janaura 2012. godine brojala 4,5 miliona pripadnika, što je 79,8 posto danskog stanovništva, prema podacima crkvenog ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: