Nezvanični rezultati referenduma
0

Slovenci homoseksualcima ne dozvoljavaju da usvajaju djecu

SRNA
Slovenci protiv istih prava za homoseksualce (Foto: AFP)
Slovenci protiv istih prava za homoseksualce (Foto: AFP)
Slovenci na današnjem referendumu nisu podržali izmjene porodičnog zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da homoseksualni parovi dobiju pravo da usvajaju djecu, pokazuju prvi nezvanični rezultati.

Na osnovu prebrojanih oko 73 posto listića, protiv promjene porodičnog zakona glasalo je 56,73 posto građana, dok je za bilo 43,27 posto.

   Zakon kojim je definicija porodice proširena na istopolne zajednice, prihvaćen je prošle godine u parlamentu, ali ga je naknadno osporilo udruženje Građanska inicijativa za porodicu i prava djece, inače bliska crkvenim krugovima, koja je prikupila 42.000 potpisa za održavanje referenduma.

   Protivnici kontoverznog zakona, većinom pripadnici vjerskih zajednica i konzervativnijeg gledišta, smatraju da bi se njegovim uvođenjem otvorio put ka priznavanju zamjenskog majčinstva, vještačke oplodnje žena u istopolnim zajednicama, te uvođenje homoseksualne edukacije u škole.

   Konzervativna Vlada Janeza Janše nije podržala ovaj prijedlog zakona, ali je najavila da će ga prihvatiti ukoliko građani na referendumu tako odluče.

   Slovenija je relativno tolerantna prema homoseksualnim parovima, a 2006. godine im je dozvolila da zvanično registruju svoju vezu.