Na dnevnom redu BiH
0

U Bruxellesu počinje sastanak šefova diplomatija EU

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastat će se danas u Bruxellesu kako bi pripremili predstojeći samit šefova država i vlada EU sazvan za 10. i 11. decembra.

Glavne teme sastanka bit će Unijina vojna misija u Bosni i Hercegovini, Bliski istok i Iran, ali i strategija proširenja EU.

Najavljeno je da šefovi diplomatije 27 država članica EU treba da odluče da li je napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji s Haškim tribunalom dovoljan i za njen dalji napredak u procesu evropskih integracija.

Ministri također treba da usaglase zaključke o proširenju na osnovu Strategije proširenja koju je Evropska komisija predstavila još 14. oktobra.

Šefovi diplomatije će razgovarati i o godišnjim izvještajima o napretku koji su ostvarile države uključene u proces proširenja, a njihovi zaključci bit će predstavljeni odvojeno za svaku od tih država.

Na sastanku će predstojeće države koje će predsjedavati EU, Španija, Belgija i Mađarska, predstaviti zajednički program rada u narednih 18 mjeseci.

U vezi misije Altea, vojnog prisustva EU u BiH, koje u sadašnjem okviru traje već pet godina, ministri će usvojiti zaključke o transformaciji ove operacije prema kojoj ona treba da bude smanjena i da od izvršne postane savjetodavnog karaktera.

Šefovi diplomatije EU će dalje razgovarati o Iranu, s posebnom pažnjom na nuklearni program te zemlje, na lošu situaciju ljudskih prava u Islamskoj Republici i odnosima između Bruxellesa i Teherana.

Jedna od zanimljivih tema bit će i razgovor s novoimenovanom visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton o načinima na koje Unija može da učvrsti svoju globalnu ulogu. U tom kontekstu, ministri će razmatrati i formiranje službe za vanjsku akciju, što je predložila Ashton, koja bi trebalo da se osnuje u skladu s reformama predviđenim Lisabonskim sporazumom, bazičnim dokumentom Unije koji je stupio na snagu 1. decembra.

Ministri će razgovarati i o finansijskim, privrednim i problemima zapošljavanja, odnosno da li, kako i kada obustaviti mjere poduzete radi borbe protiv globalne finansijske krize, kao i o novoj strategiji za privredni razvoj i zapošljavanje poslije 2010.

Tokom sastanka treba da bude usvojen i "Štokholmski program", odnosno nove smjernice za EU u domenu sloboda, sigurnosti i pravosuđa.

Jedna od važnijih tema bit će i konferencija o klimatskim promjenama koja sutra počinje u Kopehagenu, prijestolnici Danske i doprinos EU u borbi protiv globalnog zagrijavanja, javio je Tanjug.