Svijet
0

Turska: Poslije nacionalista i Kurdi odbili koaliciju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski premijer Ahmet Davutoglu, lider Stranke pravde i razvoja koja je pobijedila na općim izborima 7. juna, izjavio je u srijedu da za sada neće biti koalicione vlade s prokurdskom strankom, dan nakon što su takav projekat odbili i nacionalisti.
  • Za sada nema koalicije s Demokratskom strankom naroda (HDP, prokurdska) - izjavio je on za štampu nakon razgovora s kopredsjedavajućim te stranke Selahattinom Demirtasom i Figenom Yuksekdagom.

Davutoglu je kazao da ne misli kako je savez s HDP-om "razuman", i pozvao tu formaciju koja je je neočekivano odnijela pobjedu na izborima s 13 posto osvojenih glasova, da "usvoji jasan stav o nasilju" pobunjenika iz Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Ne radi se o iznenađenju jer Stranka pravde i razvoja (AKP, islamsko-konzervativna ) i HDP su već poslije izbora, kojim je AKP ostao bez apsolutne većine, iznijeli svoja neslaganja i izrazila nesklonost koalicionoj vladi.

Nacionalistička stranka MHP (Stranka nacionalističke akcije) isključila je u utorak ulazak u vladu s AKP-om.

Davutoglu je u ponedjeljak započeo konsultacije s predsjednikom Republikanske narodne stranke (CHP, socijaldemokrati) Kemalom Kiličdarogluom.

To je jedina stranka za sada koja nije odbila savez, ali uz neke uvjete.

Davutoglu ima od 9. jula 45 dana da formira novu vladu, ako to ne uspije, predsjednik Redžep Tajip Erdoan će moći sazvati prijevremene opće izbore.