Svijet
0

Turska: Opoziciona stranka HDP izrazila spremnost da uđe u prelaznu vladu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnik turske prokurdske opozicione stranke HDP izjavio je u utorak da je njegova stranka spremna da uzme učešća u prelaznoj vladi nacionalnog jedinstva, ali da neće biti iznenađen ako premijer pokuša da oformi vladu bez HDP-a.

Predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je na prijevremene parlamentarne izbore u ponedjeljak navečer, u krajnje očekivanom potezu nakon što dvomjesečni koalicijski pregovori nisu doveli do stvaranja koalicijske vlade do zadatog roka, prenosi Reuters.

Očekuje se da se Erdogan sastane s premijerom Ahmetom Davutogluom tokom dana i da zatraži od njega da formira privremenu vladu nacionalnog jedinstva uoči izbora zakazanih za 1. novembar.

Selahattin Demirtas, čelnik Narodne demokratske stranke (HDP), izjavio je kako vjeruje da su svi poslanici iz njegove stranke podobni za ministarska mjesta u vladi, mimo njenih ostalih čelnika odgovornih za izborne pripreme. On je, međutim, upozorio na napore da se isključi HDP.

"Nećemo se ustručavati da koristimo naše ustavno pravo i učestvujemo u vladi", izjavio je Demirtas novinarima u Ankari, ali je prognozirao političku borbu.

"Ne bismo trebali biti iznenađeni ukoliko oni prekrše ustav i pokušaju formirati vladu bez HDP. Takav pokušaj odbacio bi, međutim, Ustavni sud", kazao je.

Po ustavu, sve stranke trebaju biti zastupljene u prelaznoj "izbornoj vladi", u skladu s brojem mjesta koje drže u parlamentu.

Turska je, međutim, u još nepoznatim vodama - nikada prije takav aranžman nije bio neophodan - a vodeća opoziciona stranka CHP i nacionalistička MHP već su saopćile da neće uzeti učešća.

To otvara mogućnost da prelaznom vladom dominira vladajuća AKP stranka, jer ministarske pozicije neće preuzeti opozicijske stranke nego će biti predane "nezavisnim" kandidatima koji nisu iz parlamenta, i mogli bi uključivati lojalne birokrate i bivše članove AKP.

Stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, izgubila je većinu na izborima održanim 6. juna, po prvi put otkako je došla na vlast u 2002. godini, komplicirajući Erdoganove ambicije da stvori mnogo utjecajniju predsjedničku poziciju i gurajući Tursku u političku neizvjesnost neviđenu od krhkih koalicijskih vlada u 1990-im godinama.