Svijet
0

Turski premijer Davutoglu: Neuspjeh koalicionih pregovora, izbori mogući

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da su današnji koalicioni pregovori vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) završeni neuspjehom i da su prijevremeni izbori veoma mogući.
  • Nismo bili uspješni u osiguravanju povoljne baze za formiranje vlade - rekao je Davutoglu.

Postoji snažna mogućnost obraćanja narodnoj volji - kazao je turski premijer, misleći na nove prijevremene izbore, prenosi agencija AFP.

Da su pregovori dvije partije okončani bez razultata potvrdio je i jedan visoki zvaničnik CHP.

  • Ishod je negativan - rekao je taj zvaničnik u telefonskoj izjavi agenciji Reuters , nakon sat i po sastanka u Ankari između Davutoglua i lidera CHP-a Kemala Kiličdaroglua, do koga je došlo nakon sedmica pregovora njihove dvije partije.

  • Šanse da Turska formira koalicionu vladu s desničarskom Partijom nacionalnog pokreta (MHP) su "veoma male" - kazao je visoki zvaničnik AKP.

  • Mogućnost koalicije s MHP-om je veoma mala, šanse za izbore su veoma velike u ovom trenutku - dodao je taj zvaničnik.

AKP nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu na izborima 7. juna, što ju je spriječilo da sama formira vladu prvi put od dolaska na vlast 2002. godine.

Davutoglu ima rok do 23. augusta da pronađe manjinskog koalicionog partnera u protivnom bi predsjednik Redžep Tajip Erdogan mogao da zakaže vanredne izbore.