Crkva u Demreu
0

Turci ponosni na svog sina Svetog Nikolu (Djeda Mraza)

Sarajevo-x.com
Dok djeca širom svijeta s radošću očekuju Božićne i novogodišnje praznike da bi im Djed Mraz donio poklone jer su bili dobri, u turskom Demreu 25. decembra slave rođenje svog sina, Svetog Nikole.

Zaštitnik pomoraca, djece, djevojaka, siromaha, studenata, pekara, ribara, zatvorenika, putnika i mnogih gradova širom svijeta, Sveti Nikola je bio biskup u gradu Miri od 325. do 350. godine. Legenda kaže da je pomagao siromašnima, ozdravljao bolesne, prije svega djecu, te da se zato poštuje kao zaštitnik najmlađih.

Crkva više puta rušena i renovirana

Na hiljade pravoslavaca i drugih vjernika posjećuju Demre i crkvu Svetog Nikole, koja i danas postoji, a više puta je uništavana i ponovo građena. Upravo ovdje Sveti Nikola je sahranjen, ali su 1087. godine njegove kosti ukrali Talijani i odnijeli ih u Bari, gdje se i sad nalaze.

U toku posljednje tri godine turska vlada je dozvolila pravoslavnoj crkvi da jednom godišnje ovdje održava misu. Od 2002. do 2006. sama turska vlada organizovala je tu "molitve za mir", piše Global Post.

Godine 2009. liturgija je služena na grčkom i turskom jeziku.

"Ljudi iz Anadolije su od davnina poznati po svojoj marljivosti, vjeri u Boga, poštenju i skromnosti", kazao je Hrisostomos Kalaycı iz istanbulske patrijaršije. "Molim se Bogu za ljubav i mir u našoj zemlji. Neka nam Sveti Nikola pomogne svima."

Ruševni stubovi crkve ovog sveca ukazuju na njenu starost i pokazuju da je pretrpjela ratove i zemljotrese. Godine 1043. crkvu su renovirali Rimljani, u 19. stoljeću Rusi, a u skorije vrijeme stanovnici malog grčkog ostvra Megisti. Prije četiri godine tursko ministarstvo kulture uložilo je 40.000 dolara u renoviranje njenog krova.

U Turskoj ga poštuju i muslimani jer je bio "dobar čovjek"

Crkvu dolaze vidjeti sa svih strana svijeta.

"Odrasli smo u Njemačkoj uz legendu o Svetom Nikoli", izjavila je 58-godišnja Erica Venna. "Željeli smo vidjeti njegove korijene."

Nijemci, Grci, Rusi i Italijani najčešće posjećuju crkvu, ali uče i o turskoj kulturi. Neki Turci ga slave bez ikakvih vjerskih konotacija i isključivo jer je bio dobar prema djeci.

"Djeci pričamo kako je on bio važan čovjek i da za to dobijaju poklone za Novu godinu", kazao je stanovnik Demrea Nurhan Kale. Tamo Svetog Nikolu zovu Noel Baba.

Bez obzira da li je on Djed Mraz, Djed Božićnjak, Santa Claus, Noel Baba, Sveti Nikola, Kris Kringle ili Belsnickle, legenda o njemu uvijek će živjeti duž turske mediteranske obale.