Svijet
0

Trump u Meksiku dočekan kritikama zbog stavova prema Meksikancima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto u martu ove godine američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa uporedio je sa Hitlerom. Zbog toga je sve iznenadila njegova pozivnica Trumpu za posjet Mexico Cityju, koju je Trump prošle srijede i iskoristio.

Peña Nieto se suočava sa teškim kritikama u svojoj zemlji zbog ovog neočekivanog poziva, a Trumpa su Meksikanci dočekali sa negativnim stavom zbog njegovog "govora mržnje" prema Meksiku.

S obzirom na to da je okosnica Trumpove vanjske politike i jedna od najprominentnijih tačaka u njegovoj predizbornoj kampanji izgradnja zida na granici sa Meksikom, kako bi spriječio ulazak "kriminalaca i silovatelja", pozivnica Peña Nieta upućena Trumpu došla je kao veliko iznenađenje.

Trumpovo prihvatanje ove prilike bilo je također iznenađujući politički potez, mada nimalo neočekivan poznavaocima Trumpove ekscentrične ličnosti i politike da je bilo kakav publicitet bolji od nikakvog.

Trumpovi stavovi o imigraciji su u Meksiku izrazito nepopularni, obzirom da zagovara deportaciju ilegalnih imigranata, od kojih je veliki broj Meksikanaca. Pored toga, Trump imigraciju želi zaustaviti izgradnjom velikog zida na granici sa Meksikom, a u nekoliko navrata je rekao da će izgradnju ovog zida platiti Meksiko.

Pored kontroverznih stavova o imigraciji, Meksikancima ne odgovara ni Trumpova pozicija o reviziji NAFTA sporazuma, jer smatraju da bi negativno utjecala na trgovinu.

Nakon Trumpove posjete oglasili su se mnogi poznati Meksikanci koji nisu imali riječi hvale za ekstravagantnog biznismena, kao ni za predsjednika koji ga je doveo u zemlju.

Bivši predsjednik Meksika Vicente Fox bio je direktan i nepokolebljiv.

"Nema povratka, Trump, tvoje uvrede Meksikancima, muslimanima i drugima su te bacile u rupu u kojoj se nalaziš danas. Zbogom, Trump!", napisao je Fox na svom nalogu na Twitteru.

Oscarom nagrađeni režiser Alejandro Iñárritu rekao je da je Peña Nietova pozivnica izdaja za Meksiko, te da je ova posjeta osnažila kampanju mržnje protiv Meksikanaca.

"Trumpa je već odavno vlada proglasila 'personom non grata' zbog veličanja mržnje i podjela u zemlji i izobličavanja realnosti bez ikakve samilosti", rekao je on.

Jorge Castañeda, bivši meksički ministar vanjskih poslova Peña Nietovu odluku da pozove Trumpa nazvao je "najgorom katastrofom odnosa s javnošću cijele njegove administracije".

"Suština čitave poruke trebala je biti da su zid i deportacije, kao i revizija NAFTA-e neprihvatljivi za Meksiko i da bi mogle predstavljati ozbiljnu prijetnju odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Meksika", rekao je on.

Bivša prva dama Meksika i potencijalna kandidatkinja za novu predsjednicu države, Margarita Zavala, također je iskazala svoje nepodržavanje odluke da se Trump pozove u zemlju.

"Iako si možda pozvan, želimo da znaš da nisi dobrodošao. Mi Meksikanci imamo dostojanstvo i odbijamo tvoj govor mržnje", rekla je Zavala.

Trumpova posjeta Meksiku još je jedan dokaz njegove nevjerovatne sposobnosti da uzburka strasti i stavi se u centar medijske pažnje, kao i drskosti sa kojom pristupa svijetu. Koliko će Trumpovi politički stavovi utjecati na odnos između dvije zemlje, ostaje da se vidi.