Popularnost mu raste
42

Trump se žalio na odluku Mainea koja mu zabranjuje kandidaturu na izborima

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik Donald Trump uložio je žalbu na odluku glavnog izbornog zvaničnika savezne države Maine da ga isključi iz predsjedničkih izbora zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.
Shenna Bellows, državna sekretarka Mainea, zabranila je Trumpu primarne izbore u toj državi prema Odjeljku 3 14. amandmana, koji zabranjuje obnašanje dužnosti onima koji su "učestvovali u pobuni".

U svojoj odluci, Bellows je navela da se napad na Kapitol 6. januara "dogodio po nalogu, uz znanje i podršku odlazećeg predsjednika".

Bellows je zaključila da je bivši predsjednik potaknuo pobunu u pokušaju da se zadrži na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine i da je ponovo diskvalificiran sa funkcije prema ustavnim pravilima.

U Trumpovoj žalbi u utorak se nalaže da se od Bellows traži da stavi Trumpa na predizborne izbore 5. marta. Njegovi advokati su, stoga, tvrdili da ova presuda nema pravni autoritet.

Trumpovi advokati tvrde da ta presuda ne može ostari jer se u amandmanu eksplicitno ne spominje predsjednik i samo se odnosi na bilo kojeg "službenika Sjedinjenih Država". Oni tvrde da se zakonski izraz ne odnosi na predsjednika.

"Imam povjerenje u svoju odluku i u vladavinu zakona", rekla je Bellows u izjavi. Odluka u Maineu je trenutno na čekanju do ishoda žalbe.

U isto vrijeme, Trump se suočava sa sličnim isključenjem u Coloradu, gdje mu je Vrhovni sud države zabranio primarne izbore iz istog razloga.

Ipak, anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je demokrata Joe Biden (81) prestar da bi bio predsjednik uprkos tome što je njegov rival, bivši predsjednik Donald Trump, napravio slične greške sa svojih 77 godina. Trump ulazi u izbore uprkos sudskim procesima koji se vode protiv njega.

Međutim, mnogi ističu da je nevjerovatno kako sa praktički svakom novom optužnicom, Trumpu raste rejting zbog čega polahko postaje favorit ususret predsjedničkim izborima 5. novembra ove godine.