Utjecajni globalni igrači
47

Pet izbora 2024. godine koji će oblikovati globalni poredak

L. S.
Ilustracija: A.L. / Klix.ba
Ilustracija: A.L. / Klix.ba
Polovina svijeta izlazi na izbore 2024. godine kada će građanke i građani otprilike 30 zemalja birati predsjednika, među kojima su neki od najutjecajnih, globalnih igrača.

Predstojeći izbor o kojem se najviše govori je svakako onaj u Sjedinjenim Američkim Država (SAD) u kojima će u politički revanš ući demokratski predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik republikanaca Donald Trump.

Revanš Biden-Trump

Desetine miliona Amerikanaca će 5. novembra izabrati 60. predsjednika SAD u natjecanju koje bi moglo zadržati aktuelnog Joe Bidena na vlasti do 86. godine.

Ipak, anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je demokrata sklon gafovima prestar da bi bio vrhovni komandant, uprkos tome što je njegov rival, bivši predsjednik Donald Trump, napravio slične greške sa 77 godina. Trump ulazi u takmičenje uprkos višestrukim krivičnim suđenjima.

Putinovi protukandidati u pritvorima

Vladimir Putin je bio ruski lider posljednje 23 godine. Godine 2020. izmijenio je ustav kako bi mu se omogućilo da ostane na vlasti do 2036. godine, zbog čega bi potencijalno mogao vladati duže od Josifa Staljina.

S obzirom na to da se rat u Ukrajini koristi za zatvaranje ili ušutkivanje neistomišljenika i protivnika, male su šanse da će mu iko stati na put u tome da osigura još šest godina vlasti na martovskim izborima.

Njegov dugogodišnji neprijatelj Aleksej Navaljni služi 19-godišnju kaznu u strogoj kaznenoj koloniji. Drugi potencijalni protukandidat, ukrajinski ratni veteran Igor Girkin, najavio je svoju namjeru da se kandiduje, ali je i on zatvoren, na neodređeno vrijeme.

Premijer Indije Modi uživa nepokolebljivu podršku

Skoro milijardu Indijaca bit će pozvano da glasa u periodu od aprila do maja kada najmnogoljudnija nacija svijeta izađe na izbore na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička stranka BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih Hindusa od milijardu i više njih i, kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji.

Uprkos gušenju građanskih sloboda na njegovoj straži, on ide na glasanje kao očigledan favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje položaja svoje zemlje na globalnoj sceni.

Prva meksička žena predsjednica?

Bivša gradonačelnica Meksiko City-ja Claudia Sheinbaum kandidira se u ime stranke Morena na mjesto odlazećeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njen otvoreni protivnik Xochitl Galvez izabran je da predstavlja opozicionu koaliciju, Široki front za Meksiko. Mladi guverner iz države Nuevo Leon, Samuel Garcia, također se nedavno pridružio utrci. Rane ankete pokazuju da Sheinbaum uživa snažno vodstvo.

EU test za populiste

Na najvećim svjetskim transnacionalnim izborima u junu će više od 400 miliona birača sa pravom glasa iz 27 zemalja Evropske unije izabrati 720 članova Evropskog parlamenta.

Glasanje će biti test podrške desničarskim populistima, koji imaju vjetar u leđa nakon pobjede Geerta Wildersa antiislamske, anti-EU PVV Slobodarske stranke na nedavnim nizozemskim izborima i prošlogodišnje pobjede dalekog Giorgia Melonia - desno Braća Italije.

Pozdravljajući pobjedu Wildersa, europarlamentarac iz francuskog nacionalnog relija Jordan Bardella napisao je na Facebooku: "Dajte nam jun 2024.!"