Svijet
49

Trojanski konj: IDIL-ovi militanti namjeravaju ući u Evropu kao izbjeglice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Militanti Islamske države (ISIL ili IDIL) namjeravaju se "ubaciti" na teritorije država zapadne Evrope pod krinkom da su izbjeglice iz zaraćenih područja, objavio je njemački Bild am Sonntag, pozivajući se na obavještajne izvore SAD-a.

Ova militantna organizacija neće koristiti avione zbog strogih sigurnosnih pravila u zračnom saobraćaju, ali bi pripadnici IDIL-a na tlo evopskih zemalja trebali doći kopnenim putem.

Prerušeni u izbjeglice iz Sirije, IDIL-ovi operativci bi trebali preći tursku granicu, a potom bi koristeći lažne pasoše produžili dalje u evropske zemlje gdje bi izveli terorističke napade.

S obzirom na vrlo haotičnu situaciju koja vlada na granicama Sirije i Turske gotovo je nemoguće uhvatiti IDIL-ove teroriste u talasu izbjeglica, navodi njemački list.

Također navode kako je iz Njemačke najmanje 450 ekstremista otputovalo u Siriju na ratišta, a oko 150 njih su se iz Sirije vratili u Njemačku.

Prema informacijama koje su eksperti za pitanje sigurnosti davali još u augustu, IDIL u svojim redovima ima oko 100.000 vojnika, a najmanje 15.000 su strani državljani koji su im se pridružili.

Njemački dužnosnici za sigurnost su izjavili da je ta zemlja spremna, odnosno da je pitanje terorističkih aktivnosti IDIL-a u toj zemlji u fokusu, ali da za sada nema niukakvih naznaka da bi moglo biti napada.