Svijet
0

Više od 3.000 Evropljana priključilo se IDIL-u

Klix.ba
Broj Evropljana koji su se priključili militantima IDIL-a u Siriji i Iraku porastao je na više od 3.000, rekao je Gilles de Kerchove, šef odjela za antiterorizam Evropske unije.

De Kerchove je upozorio da bi zračni napadi koje izvode zapadne zemlje mogle povećati rizik od odmazde i napad na Evropu.

Sjedinjene Američke Države izvele su blizu 200 zračnih napada protiv militanata Islamske države u Iraku od augusta, a od ponedjeljka su krenuli s napadima na Siriju. Parlament Velike Britanije donijet će odluku o tome da li će se pridružiti ovim napadima.

IDIL je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije u posljednjim mjesecima. De Kerchove je naglasio kako brojka od 3.000 uključuje one koji su bili u regiji, koji su se vratili i koji su poginuli u borbi.

Prema podacima CIA-e, IDIL ima 31.000 boraca u Iraku i Siriji. Proglašenje halifata u junu privuklo je više pristalica iz Evrope.

"Ako vjerujete u to onda želite i biti dio toga", rekao je De Kerchove.

Strani borci u Siriji i Iraku
Strani borci u Siriji i Iraku

Upozorio je kako bi ovi zračni napadi mogli rezultirati nasilnim odgovorom militanata koji će ciljati evropske mete.

"To nam je bilo jasno prije tri dana kada su zarobili Francuza u Alžiru i odrubili mu glavu. To su najavili i učinili", upozorio je.

SAD su objavile kako se više od 40 zemalja želi pridružiti kolaciji protiv IDIL-a. Vlada Australčije također će u narednim danim odlučivati o tome da li će se pridružiti zračnim napadima.