Svijet
20

Sirija: Teroristi IDIL-a se povlače iz Kobanea

FENA
Militanti grupe Islamska država (IDIL) su izgubili teren u sirijskom kurdskom gradu Kobane, gdje kontroliraju samo 20 posto teritorija, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) u ponedjeljak.

"Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG) koje se već četiri mjeseca bore sa militantima kontroliraju čitavu administrativnu četvrt Kobanea, grada na granici s Turskom", precizirao je OSDH.

Kurdski borci su preuzeli kontrolu ove oblasti nakon oštrih sukoba koji su izbili u nedjelju navečer. Najmanje 14 pripadnika IDIL-a je poginulo u ovim borbama, precizirala je organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja koristi veliku mrežu izvora širom Sirije.

Antiteroristička međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama je izvela najmanje osam zračnih napada na Kobane između nedjelje u 08.00 i ponedjeljka u 08.00 sati (po lokalnom vremenom), navelo je u saopćenju Međuarmijsko multinacionalno zapovjedništvo (CJTF) zaduženo za ove operacije.

Pripadnici IDIL-a pokušavaju od polovine septembra zauzeti Kobane, što bi im osiguralo kontrolu širokog pojasa teritorije duž sirijsko-turske granice. Oni su u oktobru kontrolirali do 50 posto grada, prema OSDH-u.

U susjednom Iraku, gdje je IDIL osvojio velike teritorije, militanti su pogubili osam osoba, od kojih su četiri policajci, prema fotografijama objavljenim na internetu.

U poruci uz fotografije, čija autentičnost ne može biti odmah potvrđena, napisano je da je osam ovih muškaraca obećalo da će prestati raditi za iračku vojsku, ali su prekršili obećanje.

U legendama uz fotografije, sedmorica su oficiri policije. O osmom nije dat nikakav detalj.

Na ovim snimcima, za koje se ne zna kada su napravljeni, sedam žrtava je u narandžastim kombinezonima, slični onima kakve nose novinari i humanitarci koje je IDIL ubio na propagandnim snimcima.

Neki snimci prikazuju muškarce s povezima preko očiju, na drugim kako leže, na koljenima, a muškarci u crnim unifirmama, maskirani i naoružani stoje iza njih.