Tragovi radioaktivnosti u zraku u Francuskoj

F
FENA
15.11.2011. u 14:59
0
5
Tragovi radioaktivnosti u zraku u Francuskoj
0
Tragovi radioaktivnosti u zraku u Francuskoj
Misteriozni tragovi joda 131, koji se mogu pripisati otjecanju radioaktivnosti iz neke još nepoznate strane zemlje, otkriveni su u zraku u Francuskoj, ali ne predstavljaju opasnost za zdravlje, saopćio je u utorak Institut za nuklearnu sigurnost.
"Nije poznato ni porijeklo ni datum zagađenja jodom 131, elementa čiji je vijek trajanja kratak i čija se radioaktivnost smanjuje za pola svakih osam dana, ali ono nije povezano s nuklearnom nesrećom u Fukushimi, u Japanu, saopćio je institut.

Naučne mreže su obavijestile institut kako je u nekoliko zemalja centralne Evrope otkriven u zraku "jod 131 u tragovima", pa se započelo s analizama ovog radioaktivnog elementa u Francuskoj, navodi se u saopćenju instituta.

Međunarodna agencija za atomsku enegiju (IAEA) utvrdila je prisustvo joda 131 u atmosferi u Republici Češkoj i u drugim evropskim zemljama na nivou koji ne predstavlja "nikakav rizik za zdravlje".

IAEA nije precizirala o kojim se drugim državama radi, ali je nekoliko agencija za nuklearnu sigurnost u susjednim zemljama, Poljskoj, Austriji i Slovačkoj, otkrilo prisustvo ove supstance u atmosferi u slabim dozama.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: