Mali nivo radioaktivnog joda širi se cijelom Evropom

S
Sarajevo-x.com
12.11.2011. u 20:00
0
19
Mali nivo radioaktivnog joda širi se cijelom Evropom
0
Mali nivo radioaktivnog joda širi se cijelom Evropom
Veoma mali nivo radioaktivnog joda - 131 otkriven je u cijeloj Evropi, ali te čestice u atmosferi ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
IAEA je saopćila da prisustvo radioaktivnog elementa nije povezano sa nesrećom u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima, koja se dogodila u martu nakon stravičnog zemljotresa.

Iz NASA-e pak tvrde da su za mali nivo radioaktivnog joda možda odgovorne zvijezde, tačnije njih 2.400, koje su poznate pod imenom Tarantula Nebula, i koje proizvode intenzivno zračenje i uzrokuju snažne vjetrove.

Radioaktivni jod najprije je zabilježen u Češkoj, ali su iz IAEA-e odmah saopćili da čestice nisu opasne po zdravlje ljudi.

Češka agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da izvor zračenja nije u Češkoj i da vjerovatno nije iz nuklearne elektrane.

Radioaktivni jod - 131 otkriven je i u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, u sjevernoj Njemačkoj i Švedskoj.

Zračenje se širi već više od dvije sedmice, ali stručnjaci još uvijek nisu utvrdili izvor. Mogući izvori su medicinske laboratorije, bolnice, pa čak i nuklearne podmornice. Brojni naučnici i fizičari smatraju da je moguće da je do zračenja došlo zbog proizvodnje radioaktivnih lijekova.

Jod-131 u većim dozama je veoma opasan. IZ IAEA-e su saopćili da je vijek trajanja tog radioaktivnog elementa jako kratak, odnosno oko osam dana.

Zvaničnici iz Španije, Rusije, Ukrajine, Finske, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Poljske i Norveške istakli su da nije zabnilježen abnormalan nivo zračenja, prenijele su strane agencije.


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: