Izvor još nije otkriven
0

Mali nivo radioaktivnog joda širi se cijelom Evropom

Sarajevo-x.com
Veoma mali nivo radioaktivnog joda - 131 otkriven je u cijeloj Evropi, ali te čestice u atmosferi ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, saopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

IAEA je saopćila da prisustvo radioaktivnog elementa nije povezano sa nesrećom u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima, koja se dogodila u martu nakon stravičnog zemljotresa.

Iz NASA-e pak tvrde da su za mali nivo radioaktivnog joda možda odgovorne zvijezde, tačnije njih 2.400, koje su poznate pod imenom Tarantula Nebula, i koje proizvode intenzivno zračenje i uzrokuju snažne vjetrove.

Radioaktivni jod najprije je zabilježen u Češkoj, ali su iz IAEA-e odmah saopćili da čestice nisu opasne po zdravlje ljudi.

Češka agencija za nuklearnu sigurnost objavila je da izvor zračenja nije u Češkoj i da vjerovatno nije iz nuklearne elektrane.

Radioaktivni jod - 131 otkriven je i u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, u sjevernoj Njemačkoj i Švedskoj.

Zračenje se širi već više od dvije sedmice, ali stručnjaci još uvijek nisu utvrdili izvor. Mogući izvori su medicinske laboratorije, bolnice, pa čak i nuklearne podmornice. Brojni naučnici i fizičari smatraju da je moguće da je do zračenja došlo zbog proizvodnje radioaktivnih lijekova.

Jod-131 u većim dozama je veoma opasan. IZ IAEA-e su saopćili da je vijek trajanja tog radioaktivnog elementa jako kratak, odnosno oko osam dana.

Zvaničnici iz Španije, Rusije, Ukrajine, Finske, Francuske, Velike Britanije, Švicarske, Poljske i Norveške istakli su da nije zabnilježen abnormalan nivo zračenja, prenijele su strane agencije.