Svijet
0

Japan: Dvostruko veća radijacija od pretpostavljene

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najnovije istraživanje norveškog Instituta za ispitivanje zraka pokazalo je da je nakon zemljotresa i cunamija, koji su u martu zahvatili Japan, u atmosferu ispuštena dvostruka veća količina radijacije nego što su vlasti ranije pretpostavljale.

Japanska vlada objavila je pretpostavku da je 15.000 terabekerela radioaktivnog cezijuma 137 ispušteno u zrak nakon oštećenja elektrane Fukušima, dok se u novom istraživanju navodi da ispušteno 36.000 terabekerela cezijuma.

Autor preliminarnog istraživanja Andreas Stol pažnju je usmjerio na emisiju cezijuma 137, sporo raspadajućeg elementa, koji može da se u čovjekovoj okolini zadrži 30 godina i oslobodi stepen radijacije dovoljan za uzrokovanje oboljenja raka.

Britanski "Daily Telegraph" navodi da se neslaganje sa podacima o radijaciji iz Fukušime pripisuje mogućnosti da se prilikom tadašnjih mjerenja u Japanu nisu u obzir uzimale emisije koje su direktno oduvane u pravcu mora.

List ističe da se oko 20 posto cezijuma zadržalo na kopnenom dijelu Japana, dok je preostali dio pao u Pacifik, a oko dva posto na kopnu izvan te zemlje.